Gå til hovedindhold

Forebyggelse af følge­sygdomme til type 1-diabetes

Færre og færre med type 1-diabetes udvikler alvorlige følgesygdomme. Det skyldes dels bedre behandling, og at vi i dag ved meget mere om, hvordan de forebygges.

Indhold

  Billede af en kvinde på en bænk i naturen.

  Følgesygdomme kan forebygges. Det handler blandt andet om at være fysisk aktiv, holde sit blodsukker stabilt og undgå at ryge.

  Livet med diabetes påvirker kroppen på mange måder og kan over tid betyde, at man udvikler forskellige følgesygdomme.

  Årsagen er især, at højt og ustabilt blodsukker over tid blandt andet påvirker blodkar og nerver. Det kan føre til skader i øjne, nyrer, hjerte og blodkar. Også fødderne er udsat på grund af blandt andet nedsat følesans.

  Nogle vil også opleve følgesygdomme i huden, fordøjelsessystemet, tænder, muskler, led og knogler eller seksuelle komplikationer.

  Hold blodsukker, blodtryk og kolesterol stabilt

  Heldigvis er der meget, man kan gøre for at forebygge og udskyde følgesygdomme.

  Det handler dels om generelt at holde sit blodsukker på et stabilt og normalt niveau. Ligeledes har det at holde sit blodtryk og kolesterol inden for normalområdet stor betydning for udviklingen af følgesygdomme.

  Ved at gå til jævnlige konsultationer hos sin diabetesbehandler vil man kunne holde øje med, om der sker ændringer i f.eks. blodsukkerreguleringen, som der skal tages hånd om.

  Medicin, kost, motion og rygning 

  At holde blodsukker, blodtryk og kolesterol stabilt og normalt, og dermed forebygge eller udskyde følgesygdomme, kan opnås ved at følge sin medicinske behandling, spise sundt og være fysisk aktiv.

  Desuden er rygning en stor risikofaktor for mange sygdomme og forværrer allerede opstået sygdom. For at forebygge følgesygdomme er det derfor helt afgørende, at man undgår at ryge. 

  Målrettet forebyggelse

  Nogle følgesygdomme kræver mere målrettet handling. Det handler blandt andet om regelmæssig undersøgelse af fødder og øjne.

  Nedenfor kan man finde links til at læse mere om forebyggelse af følgesygdom i øjne, fødder og tænder.

  Video om følgesygdomme

  Nedenfor er en video, hvor man kan lære mere om, hvorfor følgesygdomme til type 1-diabetes opstår, og hvordan de kan forebygges.

  I videoen bliver nogle af de vigtigste følgesygdomme til type 1-diabetes forklaret, samt hvordan de kan forebygges. Varighed: 04:19 (Video: Videncenter for Diabetes)

  Forskning om emnet

  Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om forebyggelse af følgesygdomme og type 1-diabetes.

  Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

  Søg i NemPubMed

  Sidst opdateret: 15. marts 2024