Gå til hovedindhold

Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker

Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker er to blodprøver, som viser, hvordan blodsukkeret har ligget i de seneste 2-3 måneder.

Billede af en underarm, hvor der bliver taget blodprøve fra.

Langtidsblodsukker (HbA1c) og middelblodsukker kan måles via en blodprøve i armen.

For at regulere behandlingen af diabetes bedst muligt er det nyttigt at vide, hvordan blod­sukkeret har ligget over en længere periode. Det kan man finde ud af ved at få taget en blod­prøve, der fortæller, hvad det gennemsnitlige blod­sukker har været over de seneste 2-3 måneder.

Resultatet kan gives på to måder:

Begge værdier bliver brugt i forskellige sammenhænge. De er derfor vigtige at kende.

Langtids­blodsukker (HbA1c)

HbA1c står for Hæmoglobin A1c (udtales hæmoglobin-A-et-c) og måles i enheden millimol per mol (mmol/mol). 

Det er en blod­prøve, som måler hvor meget sukker, der har været bundet til stoffet i blodet over de seneste 2 til 3 måneder. Prøven kaldes derfor også for langtids­blodsukker.

HbA1c bruges til at stille diagnosen diabetes og til at vurdere, hvor godt blod­sukkeret er reguleret.

HbA1c og blodsukkermålinger

HbA1c giver ingen oplysninger om udsving i blod­sukkeret. Den skal derfor altid ses i sammenhæng med ens egne blodsukker­målinger. 

Blodprøven for HbA1c skal analyseres på et laboratorium, så i modsætning til almindeligt blodsukker kan man ikke selv måle HbA1c hjemme.

HbA1c-værdien kan bruges som et "pejlemærke", så man sammen med sin behandler kan sætte fremadrettede mål for ens blodsukkerniveau. 

Hvad bør HbA1c være?

Når man har type 1-diabetes, bør langtidsblodsukkeret for mange ligge på eller under 53 mmol/mol.

Det optimale langtidsblodsukker afhænger dog af, om man har komplikationer til diabetes. Det kan man læse mere om i boksen nedenfor.

For personer, der ikke har diabetes, er et langtidsblodsukker på 31-44 mmol/mol normalt. For gravide kan det ligge lidt lavere i 2. og 3. trimester.

Langtids­blodsukkeret vurderes altid sammen med ens egne blodsukker­målinger, som man foretager derhjemme med et blodsukker­apparat eller en sensor.

Målene herunder er de anbefalede mål fra den nationale behandlings­vejledning. Man aftaler dog altid et individuelt mål for sit langtids­blodsukker med sin behandler.

For de fleste personer med type 1-diabetes vil målet være at sænke langtids­blodsukkeret (HbA1c) til under 53 mmol/mol.

I nogle tilfælde kan lavere eller højere værdier være relevante. Se forklaringer herunder.

 • Generelt behandlings­mål for voksne med type 1-diabetes:
  HbA1c under eller lig med 53 mmol/mol
 • Ukompliceret diabetes (det vil sige, at man ingen tegn har på hjerte-kar-sygdomme, man har gode følings­symptomer, kort diabetes­varighed og ung alder):
  HbA1c mellem 48 og 53 mmol/mol
 • Kompliceret diabetes (det vil sige, man har hyppige insulin­tilfælde, har udviklet følge­sygdomme, andre sygdomme og haft diabetes i lang tid):
  HbA1c under 58 mmol/mol
  Ved flere sygdomme samtidig med diabetes kan målet eventuelt være højere.

Middel­blodsukker (M-BG)

Middel­blodsukkeret (M-BG) er baseret på ens HbA1c-blod­prøve­resultater. Tallet fortæller, hvad man i gennemsnit ville have målt sit blod­sukker til, hvis man havde målt det løbende med sit eget måle­apparat i den periode, som HbA1c dækker.

Middel­blodsukker måles i enheden millimol per liter (mmol/l). Det er samme enhed, som når man måler blod­sukker til daglig. Derfor kan middel­blodsukkeret være lettere at forstå end HbA1c-værdierne.

Middel­blodsukkeret svarer ikke nødvendigvis til gennemsnittet af de daglige blodsukker­målinger, man har taget derhjemme. Det skyldes, at man sandsynligvis oftest vil måle sit blod­sukker på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. F.eks. i forbindelse med måltider eller når man mistænker, at ens blod­sukker er enten for højt eller for lavt.

Blodsukkerværdier kan omregnes

I det daglige kan det være en fordel at kunne se sit blodsukker i begge værdier. Og at kunne veksle mellem dem. 

Ved hjælp af tabellen herunder kan man få et overblik over, hvad et langtidsblodsukker svarer til i middelblodsukker – og omvendt.

Man kan også se langtidsblodsukkeret, når det opgøres i procent. Det er et mål, som generelt ikke bruges herhjemme længere, men man kan stadig støde på det i forskellige sammenhænge, så man kan have brug for at omregne.

HbA1c % Middelblodsukker mmol/L HbA1c mmol/mol

4,0

3,8

20

4,5

4,6

26

5,0

5,4

31

5,5

6,2

37

6,0

7,0

42

6,5

7,7

48

7,0

8,5

53

7,5

9,3

58

8,0

10,1

64

8,5

10,9

69

9,0

11,7

75

9,5

12,5

80

10,0

13,3

86

10,5

14,1

91

11,0

14,9

97

11,5

15,7

102

12,0

16,5

108

Video om langtidsblodsukker

Nedenfor kan man se en video fra Helbredsprofilen om, hvordan man måler HbA1c og middelblodsukker, og hvad målingerne kan bruges til.

Hvad er et langtidsblodsukker – HbA1c? Varighed: 3 minutter og 27 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)

Forskning om emnet

Find selv flere viden­skabe­lige oversigts­artikler om langtidsblodsukker (HbA1c) og type 1-diabetes.

Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

Søg i NemPubMed

Omregn blodsukker

Fra:

Til:

Sidst opdateret: 31. oktober 2022