Viden om diabetes

Medicin mod forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk kræver behandling, fordi det øger risikoen for både hjerte-kar-sygdomme og nyre- og øjenskader hos personer med type 1-diabetes.

Personer med diabetes har en højere risiko for forhøjet blod­tryk end den generelle befolkning. Da forhøjet blod­tryk øger risiko for hjerte-kar-sygdomme og skader på nyrer og øjne, er det nødvendigt at forebygge og behandle det.

Man kan forebygge og behandle forhøjet blod­tryk både ved livsstils­ændringer og med medicinsk behandling.

Mange vil kunne gøre meget selv for at undgå forhøjet blod­tryk ved at være mere fysisk aktive, undgå at ryge og ved at have gode mad­vaner.

Læs mere om sund livs­stil til at sænke blod­trykket og ryge­stop

Medicinsk behandling

Mange personer med diabetes vil på et tidspunkt have behov for at få behandlet deres blod­tryk med medicin. Hvornår man kan have gavn af medicin, afhænger ikke kun af blod­trykket, men også af ens alder og hvor lang tid man har haft diabetes. Ens behandler vurderer, hvornår man vil have gavn af blodtryks­sænkende medicin.

Der findes en række forskellige typer medicin, der kan sænke blod­trykket alene eller i kombination. Det kaldes blodtryks­nedsættende medicin eller anti­hypertensiva:

  • ACE-hæmmere (ACEi) og angiotensin 2-blokkere (angiotensin-II-receptor­antagonist, ARB) sænker blod­trykket ved at få blod­karrene til at slappe af og udvide sig
  • Calciumblokkere (calcium­antagonister) sænker blod­trykket på flere forskellige måder. De får blod­karrene til at udvide sig, sænker pulsen (hjerte­frekvensen) og dæmper kraften af hjerte­slagene. Det medfører, at hjertet belastes mindre, og der kommer bedre tilførsel af blod gennem de mindre blod­kar
  • Vanddrivende medicin (diuretika) sænker blod­trykket ved at øge udskillelsen af vand og salt gennem nyrerne. Det mindsker mængden af væske i blod­karrene, som medfører, at blod­trykket falder
  • Beta-blokkere (β-blokkere) sænker blodtrykket ved at sænke hjertets belastning under arbejde. De sænker pulsen (hjerte­frekvensen) og den mængde blod, som pumpes ud ved hvert slag. Beta-blokkere sænker også stofskiftet i hjerte­musklen, som også bidrager til at sænke blod­trykket. Behandling med beta-blokkere kan sløre symptomer på lavt blodsukker

Det er en lægelig vurdering, hvilken type medicin der er mest relevant af behandle med, og det er vigtigt altid at følge de anvisninger, man får fra sin behandler omkring dosering.

Sidst opdateret: 24. november 2020