100 år med insulin
For 100 år siden gjorde forskere i Canada en epokegørende opdagelse. Det lykkedes dem nemlig at isolere det stof i bugspytkirtlen, som regulerer blodsukkeret – insulin.
Indhold
Revolutionen insulin
Den 11. januar 1922 lå den 14-årige canadiske dreng Leonard Thompson i diabetisk koma, og kroppen var ved at sætte ud. Uden udsigt til bedring sagde hans forældre ja til, at han som det første menneske fik injiceret det nyopdagede stof 'insulin'. Håbet var at sænke hans blodsukker, som var faretruende højt.
Første forsøg mislykkedes. Men effekten af et bedre oprenset ekstrakt, som Leonard Thompson fik injiceret den 23. januar 1922, var ikke til at tage fejl af. Hans blodsukker faldt med det samme, og hans symptomer på meget højt blodsukker blev markant bedre. En revolution i behandlingen af type 1-diabetes var sat i gang.
Der skulle dog mange bump på vejen til, før insulin blev bredt tilgængeligt og var af god kvalitet. I den første tid efter opdagelsen var insulinen ofte så uren, at dem, der fik det injiceret, ofte fik meget voldsomme bivirkninger og smerter.
Revolutionen førte også til nye udfordringer. Insulin var en effektiv behandlingsmetode, men kurerede ikke diabetes. Længere levetid førte til, at flere udviklede følgesygdomme til diabetes. Det gav nye udfordringer for forskere, behandlere og for personer med diabetes og deres familier.
Charles Best (tv) og Frederick Banting (th). Toronto, ca. 1924. (Foto: Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
Laboratorie 221 på University of Toronto, hvor Banting og Best forskede i insulin i 1921-1922. Toronto, 1929. (Foto: Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
Charles Best (tv) og Frederick Banting (th) med en af de hunde, de forsøgte at behandle med insulin. Toronto, 1921. (Foto: Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
Fotos af dreng med diabetes før og efter behandling med insulin. Artikel udgivet i 1923 i Journal of the American Medical Association, vol. 80, no. 22. (Foto: Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
James Collip i et laboratorie på University of Alberta. Canada, ca. 1927. (Foto: Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
Destillatorer til at oprense insulin under produktion. Toronto, ca. 1923. (Foto: Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto)
Opdagelsen af insulin
Diabetes har været kendt i årtusinder. Det er nævnt i egyptiske medicinske papyrustekster fra 1152 før vores tidsregning og er beskrevet i tidlige indiske og kinesiske medicinske skrifter.
Gennem tiden har der været mange teorier om, hvad sygdommen skyldtes. Men i bund og grund havde man ingen anelse om, hvorfor nogle mennesker udviklede diabetes, og derfor havde man heller ingen effektiv behandling.
Datidens gængse løsninger som åreladninger, behandling med opium og forskellige diæter blev alle forsøgt.
Sultekure
I årtierne op til opdagelsen af insulin var især kulhydratfattige sultekure den mest brugte behandling. De resulterede ofte i, at personer med type 1-diabetes døde af en kombination af diabetes og sult.
Et honningsødt navn
Den fulde betegnelse for sygdommen er diabetes mellitus. Navnet stammer fra det græske ord diabetes, som betyder at løbe igennem/passage og det latinske ord mellitus, som betyder honningsød.
Tilsammen henviser de to ord til et symptom på diabetes, nemlig at der er sukker i urinen.
Referencen til sukker findes også på dansk i ordet sukkersyge, som er en ældre, mere folkelig betegnelse for det at have diabetes.
Omkring år 1889 blev man klar over, at diabetes hang sammen med et bestemt organ i kroppen.
De to tyske læger, Oskar Minkowski og Josef von Mering, opdagede nemlig en sammenhæng mellem bugspytkirtlen og diabetes.
Ved at fjerne bugspytkirtlen fra hunde observerede de, at hundene tissede meget og havde et højt indhold af sukker i urinen.
Fra slutningen af 1800-tallet blev forskningen i høj grad koncentreret omkring bugspytkirtlen.
Forsøg med dyr og mennesker
Flere forskere lavede forsøg med ekstrakter fra bugspytkirtler til at behandle diabetes hos dyr og i enkelte tilfælde hos mennesker. Af til observerede de en lille forbedring hos dyrene, men uden at kunne forklare hvorfor eller få samme resultat hver gang.
Forsøgene var ofte dødelige for dyret eller førte til meget alvorlige bivirkninger.
Den officielle opdagelse af insulin skete i 1921.
Bag opdagelsen stod den yngre canadiske læge, Frederick Banting, og lederen af laboratoriet, læge og professor John Macleod.
Den lægestuderende Charles Best, som assisterede Frederick Banting gennem hele forløbet, og læge og kemiker, James Collip, som hjalp med at forbedre oprensningen af insulin, spillede også afgørende roller i opdagelsen.
Hunde, kalve og kaniner
Over foråret og sommeren 1921 lavede Banting og Best en lang række forsøg med hunde, hvor de fjernede bugspytkirtlen og fremkaldte diabetes hos hundene.
Ved hjælp af forskellige teknikker forsøgte de at lave et ekstrakt af bugspytkirtlen. De håbede på den måde, at kunne isolere det stof, som de mente havde betydning for reguleringen af blodsukkeret.
Stoffet gav de så til hunden, som havde fået fjernet sin bugspytkirtel og derfor havde fået diabetes for at se, om det sænkede mængden af sukker i deres urin.
Mange mislykkedes forsøg
Ikke alle forsøg var lige succesfulde, og de to læger lavede mange observationer, som de ikke altid kunne forklare.
Nogle gange medførte forsøgene et helt tydeligt fald i hundenes blodsukker. Andre forsøg havde absolut ingen effekt.
At oprense ekstraktet fra bugspytkirtler fra hunde var dog ikke holdbart, hvis der skulle bruges store mængder til længerevarende forsøg. Og slet ikke hvis man på sigt skulle behandle mennesker med det.
Oprensing og isolering af hormonet
Derfor begyndte Banting og Best i august 1921 at bruge bugspytkirtler fra nyfødte kalve. De lykkedes med at oprense og isolere hormonet og at vise, at også det havde en positiv effekt på hunde med diabetes.
Lægen og kemikeren, James Collip, blev inddraget i arbejdet med at oprense ekstraktet og lavede en række afgørende forsøg, også på kaniner, hvor det blev tydeligt, at ekstraktet kunne sænke blodsukkeret.
Et tidligt forsøg på mennesker
Et første forsigtigt forsøg på mennesker blev også gjort.
Den canadiske læge Joseph Gilchrist, som var tidligere studiekammerat til Frederick Banting og selv havde diabetes, fik den 20. december 1920 ekstraktet tilført oralt, det vil sige via munden.
Det havde dog ingen virkning, og der blev ikke lavet yderligere forsøg.
Først efter at have forbedret oprensningsprocesserne, og flere forsøg havde vist mere og mere lovende resultater hos hunde, besluttede man, at det var forsvarligt at afprøve stoffet på mennesker.
Den 11. januar 1922 blev den 14-årige canadiske dreng, Leonard Thompson, som den første person med diabetes, behandlet med insulin.
Leonard Thompson var blevet diagnosticeret med diabetes som 11-årig.
Som andre med diabetes havde han været på en stram kulhydratfattig diæt. Han vejede den 11. januar 1922 kun knap 30 kilo, og var på vej ind i diabetisk koma.
Første injektion
Det første forsøg med injektion af ekstraktet mislykkedes. Der var ingen effekt på blodsukkeret, og forsøget gav Leonard Thompson en slem infektion ved injektionsstedet.
Lægen og kemikeren, James Collip, som deltog i forskningen, gjorde et nyt og forbedret forsøg med at oprense insulinen.
Anden injektion
Den 23. januar 1922, tolv dage efter det første forsøg, fik Leonard Thompson en injektion med det forbedrede ekstrakt. Denne gang virkede det.
Leonard Thompson oplevede med det samme en markant bedring, og lægerne kunne straks måle en meget tydelig effekt på mængden af sukker i urinen og blodet.
Nyheden om opdagelsen af en behandling, der faktisk så ud til at hjælpe personer med type 1-diabetes, bredte sig hurtigt.
Også pressen fik nys om de nye opdagelser, og opdagelsen gav håb hos mange personer med diabetes og deres familier.
Udbredelsen af insulin skete dog ikke fra den ene dag til den anden.
Mange udfordringer
Ét problem var blandt andet, at lægen James Collip, der havde frembragt det ekstrakt, som virkede hos Leonard Thompson, ikke kunne lave det samme ekstrakt igen.
Det blev derfor nødvendigt at fortsætte det eksperimentelle arbejde i laboratoriet for at genopdage metoden til at udvinde insulin.
Problemer med urenheder
Desuden tog det flere år at opnå en oprensningsmetode, som gav et produkt uden urenheder.
Urenheder i den tidlige insulin betød ofte meget store smerter hos patienterne, når de fik indsprøjtet ekstraktet. Smerterne var så store, at nogle patienter i perioder valgte slet ikke at tage insulin.
Endelig var man slet ikke i stand til at øge produktionen så hurtigt, som efterspørgslen steg. Der var ingen fælles retningslinjer for, hvordan man fremstillede insulin, og der blev blandt andet eksperimenteret med bugspytkirtler fra mange forskellige dyr.
Ingen retningslinjer for behandling
Lige så vigtigt, så anede man i starten intet om hvilken dosis, der var den rigtige, eller hvor ofte man skulle give det.
Desuden svingede styrken på den insulin, der blev produceret, meget. Det gjorde det svært for lægerne at vide, hvor store doser de skulle give.
Lægerne havde ingen retningslinjer at følge, og de prøvede sig ofte frem. Det resulterede både i, at patienter enten fik for lidt og for meget insulin, hvilket blandt andet førte til lavt blodsukker (hypoglykæmi).
Det nye fænomen insulinchok
Når patienterne fik alt for meget insulin, førte det nogle gange til det nye fænomen insulinchok, som opstår, når blodsukkeret bliver meget lavt.
Det kunne i nogle tilfælde være dødeligt, og var en ny udfordring for lægerne.
Læs mere om lavt blodsukker og insulinchok
Fra en brun substans til genteknologi
Fra opdagelsen i 1921 til i dag er udviklingen inden for insulinbehandling gået stærkt.
Den første behandling i 1922 skete ved injektion af en brun substans frembragt ved et oprenset ekstrakt fra en kalvs bugspytkirtel.
Sidenhen blev insulin udvundet fra bugspytkirtlen fra svin.
Den kemiske opbygning af insulin
I 1955 kortlagde den engelske forsker, Frederick Sanger, den kemiske opbygning af insulin, og i 1979 blev gensekvensen for det som kaldes preproinsulin opdaget af den amerikanske forsker Graeme Bell.
De opdagelser gjorde det blandt andet muligt at producere insulin uden at bruge bugspytkirtler fra dyr. I stedet kunne man nu få gærceller til at producere insulin. Frederick Sanger fik i 1958 Nobelprisen i kemi for sin opdagelse.
Genteknologi og human insulin
Ved hjælp af moderne genteknologi kan man indsætte DNA fra menneskelig insulin i en gærcelle.
Gærcellen begynder så at producere insulinmolekyler, som man kan høste og bruge til at behandle diabetes. Det kaldes human insulin.
Analog insulin
Med viden om insulins kemiske sammensætning blev det også muligt at lave insulin, som er lidt anderledes sammensat.
Ved at ændre lidt i sammensætningen optages insulinet anderledes og kan blandt andet holde i længere tid. Det kaldes analog insulin, og det fremstilles også i laboratorier ud fra gensplejsede gærceller.
I dag behandler man i Danmark udelukkende med insulin fremstillet ved hjælp af gensplejsede gærceller.
Læs mere om de forskellige typer insulin
Se en video hos magasinet Ingeniøren om, hvordan insulin i dag produceres ved hjælp af gærsvampe
Fra store kanyler til penne og pumper
Insulin skal stadig tages som en injektion. Injektionsudstyret er dog blevet forfinet fra de relativt store kanyler, man brugte i starten.
Ved hjælp af teknologiske fremskridt kan man i dag selv tage insulin med simple insulinpenne eller automatisk med en insulinpumpe.
Læs mere om behandling med insulinpumpe, og hvordan man injicerer insulin
Insulinsprøjte fra 1925. Udviklet af Harald Pedersen, stifter af Novo Terapeutisk Laboratorium. (Foto: Novo Nordisk)
Insulin produceret af Novo Terapeutisk Laboratorium. (Foto: Novo Nordisk)
Insulinpennen NovoPen fra 1985. (Foto: Novo Nordisk)
Insulinpumpe fra 1980’erne. (Foto: Steno Diabetes Center Copenhagen)
Moderne insulinpen til injektion af insulin. (Foto: Videncenter for Diabetes)
Moderne apparat til blodsukkermåling. (Foto: Videncenter for Diabetes)
Insulinpumpe, som den kan se ud i dag. (Foto: Videncenter for Diabetes)
Vidste du dette om insulin?
Navnet insulin kommer af det latinske ord "insula", som betyder ø.
Grunden til navnet er, at insulin dannes i de såkaldte Langerhanske øer i bugspytkirtlen.
Navnet insulin foreslået tidligt
Inden opdagelsen af insulin i 1921, var insulin allerede blevet foreslået af andre forskere som navn til det ukendte stof i bugspytkirtlen, man mente spillede en rolle for diabetes.
Den engelske forsker Edward Sharpey-Schafer foreslog navnet i 1910, og den belgiske forsker Jean de Meyer kom med samme navneforslag til det på det tidspunkt uidentificerede stof.
Isletin
Frederick Banting og Charles Best, som i sidste ende lykkedes med at isolere insulin og behandle med det, kaldte i begyndelsen stoffet for "isletin", men valgte altså til sidst navnet insulin.
Officielt blev navnet insulin brugt første gang ved annonceringen af opdagelsen af ekstraktet fra bugspytkirtlen til Association of American Physicians i maj 1922.
Læs præsentationen, hvor insulin officielt navngives på skrift første gang (se midten af side 4)
I 1923 blev insulin patenteret af tre af forskerne bag opdagelsen: Frederick Banting, Charles Best og James Collip.
De tre forskere valgte dog straks at sælge patentet videre til Toronto Universitet for det symbolske beløb på 1 dollar.
Det var deres ønske, at insulin skulle gøres tilgængeligt for alle, der havde brug for det.
Læs det officielle patentdokument fra oktober 1923 (PDF)
Datoen for Verdens Diabetesdag den 14. november er valgt fordi, det er lægen Frederick Bantings fødselsdag.
Sammen med sin assistent, den lægestuderende Charles Best, opdagede han i 1921 insulin.
Læs mere om Verdens Diabetesdag
Opdagelsen af insulin udløste i 1923 en Nobelpris til de to læger, Frederick Banting og John Macleod.
Tildelingen var dog ikke uden kontroverser.
Rygende uenighed over tildelingen
Nobelprisen blev nemlig kun givet til netop Frederick Banting og John Macleod og inkluderede hverken den yngre lægestuderende Charles Best eller læge og kemiker James Collip, som begge havde spillet en vigtig rolle i at oprense insulin.
Frederick Banting og John MacLeod var i forvejen ikke på talefod. Uenighed blandt dem, om hvem der skulle tilskrives æren for opdagelsen, bidrog yderligere til et meget anspændt forhold mellem dem.
Delte æren med andre
Uenigheden førte blandt andet til, at Frederick Banting og John Macleod hver især besluttede at dele deres respektive andel af prisen med henholdsvis Charles Best og James Collip.
Nobelpriskomiteen erkendte senere, at Charles Best skulle have været inkluderet i Nobelprisen. Ligeledes er James Collips rolle blevet anerkendt.
Andre forbigåede
Også andre følte sig forbigået. Blandt andre den rumænske læge og fysiolog Nicolae Paulescu, som parallelt og uafhængigt af Banting havde arbejdet med at udvinde insulin.
Da 1. verdenskrig udbrød blev Nicolae Paulescu imidlertid indkaldt til at gøre militær tjeneste, og man måtte derfor sætte sin forskning i bero. I mellemtiden blev han derfor overhalet indenom af Frederick Banting.
Nicolae Paulescu klagede til Nobel komiteen og mente, at han burde anerkendes for opdagelsen af insulin. Klagen blev dog afvist.
Nicolae Paulescu er dog senere blevet anerkendt for sit bidrag til opdagelsen af insulin.
Hunde spillede en vigtig rolle i opdagelsen af insulin.
Inden opdagelsen af insulin havde forsøg med hunde vist forskere, at man ved at fjerne bugspytkirtlen kunne fremkalde diabetes.
På samme måde blev hunde brugt til at afprøve behandling af diabetes ved at injicere et oprenset ekstrakt fra bugspytkirtlen.
Frederick Banting og Charles Best gennemførte flere forsøg på hunde, og det var blandt andet på baggrund af deres positive resultater, at man besluttede at afprøve insulin på mennesker.
Bliv klogere på, hvad insulin er, og hvordan det virker
Insulin er den primære medicinske behandling af type 1-diabetes. Nogle personer med type 2-diabetes og graviditetsdiabetes kan på et tidspunkt også få brug for at supplere deres behandling med insulin.
Nedenfor kan man blandt andet læse mere om, hvordan insulin virker, injektionsteknik og insulinpumper.
Den første videnskabelige artikel
Den første videnskabelige artikel om behandling af mennesker med insulin blev udgivet i marts 1922 i tidsskriftet The Canadian Medical Association Journal. Den havde overskriften "Pancreatic Extracts in the Treatment of Diabetes Mellitus".
I artiklen beskriver forfatterne Frederick Banting og Charles Best først en række forsøg foretaget på blandt andet hunde og kalve med diabetes med udtræk fra bugspytkirtlen.
Behandling af 14-årig dreng
Derefter beskriver de, hvordan de lykkedes med at isolere det aktive stof og bruge det til at behandle en 14-årig dreng med diabetes. Sygdomshistorien for forsøgspersonen er nøje beskrevet. Desuden er effekten af behandlingen på forsøgspersonernes blodsukker beskrevet i talværdier, tekst og grafer.
Forskerne konkluderer blandt andet, at behandlingen med ekstraktet kan føre til normale blodsukkerværdier, at ketonstoffer forsvinder fra urinen og patientens generelle sundhedstilstand forbedres markant.
I artiklen er der endnu ikke sat navn på ekstraktet. Først senere fik det navnet insulin.
Læs artiklen i The Canadian Medical Association Journal (PDF)
Danske bidrag til insulins historie
Lige siden opdagelsen af insulin har danske forskere bidraget til vores forståelse af, hvordan insulin virker og til at videreudvikle behandlingen af diabetes.
I forbindelse med en rejse til USA i 1922 hørte forsker og professor i fysiologi August Krogh og hans kone Marie Krogh (som i øvrigt selv havde diabetes) rygter om den nye opdagelse af insulin. De besøgte derfor John Macleod og Frederick Banting i Toronto for at lære mere om den nye opdagelse.
Besøget mundede ud i en aftale, som gav August Krogh retten til at fremstille og sælge insulin i Skandinavien.
Indenfor få måneder lykkedes det lægen Hans Christian Hagedorn at udvinde insulin.
Første injektioner i danske patienter
I marts 1923 blev de første injektioner med insulin givet til danske diabetespatienter på Kommunehospitalet i København, og snart herefter blev en egentlig produktion af insulin etableret i Danmark.
Læs Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab festskrift (PDF), og se Novo Nordisk Fondens video om etablering af insulinproduktion i Danmark
En fordel for den danske produktion af insulin var blandt andet, at adgangen til bugspytkirtler fra svin var god på grund af Danmarks store svineproduktion. I mange andre lande var en flaskehals i produktionen af insulin i en periode nemlig, at de ikke kunne skaffe tilstrækkelige mængder bugspytkirtler.
I årene efter 1922 bidrog forskere i Danmark til forståelsen af insulin og videreudviklingen af insulinbehandling.
Især i 1930'erne blev der gjort store fremskridt, blandt andet i metoder til at forlænge insulins virkning i kroppen.
Opfindelsen af NPH-insulin
I 1936 opdagede lægen Hans Christian Hagedorn, hvordan insulin kan kombineres med stofferne protamin og zink og på den måde forlænge effekten af insulin i kroppen til cirka det dobbelt. Det reducerede antallet af daglige injektioner.
Præparatet fik senere navnet NPH-insulin (Neutral Protamine Hagedorn-insulin) opkaldt efter Hagedorn selv.
Insulin i Videncenter for Diabetes' logo
Logoet tager udgangspunkt i de seks humane insulinmolekyler.
Tidslinje
Få et hurtigt og illustreret overblik over de vigtigste begivenheder i opdagelsen af insulin, som International Diabetes Federation har lavet for at markere for 100-året for insulins opdagelse.