Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Risiko for type 2-diabetes

Flere forskellige ting kan øge risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Det gælder blandt andet både livsstil og arvelige forhold.

Indhold

  Ens livsstil spiller en stor rolle i, om man på et tidspunkt udvikler type 2-diabetes. Arvelighed har også en betydning. Har man nære familiemedlemmer (forældre, søskende eller børn) eller har man tidligere haft graviditetsdiabetes, er risikoen for at udvikle type 2-diabetes større.

  Nære familiemedlemmer med type 2-diabetes eller tidligere graviditetsdiabetes er forhold, som man ikke kan ændre på. Men med en sund livsstil kan man til gengæld påvirke udviklingen af type 2-diabetes, især hvis man passer på ikke at blive overvægtig.

  Test: Find din risiko

  Ved at besvare nogle få spørgsmål får man en indikation af, om man er i risiko for at udvikle diabetes senere i livet. Både livsstil og arvelighed indgår i testen, som er udviklet af diabetesforskere.

  Tag testen på Diabetesforeningens hjemmeside

  Udskyd udviklingen med en sund livsstil

  Det er ikke muligt at forudse, om man helt undgår sygdommen, hvis man er arveligt disponeret. Men man kan udskyde udviklingen af symptomer og diabetes ved at vælge en sund livsstil med regelmæssig motion og normal vægt.

  Man kan:

  • Spise sundt og ikke for meget
  • Undgå overvægt og især fedt på maven
  • Prøve at tabe sig og få hjælp til at få lagt en plan for et vægttab, hvis man er overvægtig
  • Dyrke regelmæssig motion
  • Stoppe med at ryge, hvis man ryger.

  Med regelmæssig motion og rygestop øges insulinfølsomheden i musklerne. Det betyder, at kroppens egen insulin virker bedre og dermed sænkes blodsukkeret.

  Sidst opdateret: 27. marts 2021