Gå til hovedindhold

Graviditet og type 2-diabetes

Har man type 2-diabetes og ønsker at blive gravid, bør man planlægge graviditet i samarbejde med ens behandlere. Det mindsker risikoen for komplikationer både hos mor og barn.

Indhold

    Billede af en gravid mave.

    Man kan sagtens blive gravid, når man har diabetes, men det er vigtigt at blive fulgt tæt af sine behandlere, så man undgår komplikationer.

    Graviditet er en naturlig del af livet, og kvinder med type 2-diabetes, der ikke har følgesygdomme, kan gennemføre en graviditet med samme resultat som gravide uden diabetes, hvis de følger deres behandling.

    For at nedsætte risikoen for diabetesrelaterede komplikationer hos både mor og barn er følgende vigtigt:

    • At ens blodsukker under hele graviditeten ligger stabilt inden for det normalområde, man aftaler med sine behandlere.
    • At man ikke tager for meget på i vægt.
    • At man følges tæt af sine behandlere gennem hele graviditeten.

    Mange gravide med type 2-diabetes får på et tidspunkt under graviditeten brug for at tage insulin. 

    Planlægning af graviditet

    Når man har type 2-diabetes, anbefales det, at man planlægger en graviditet sammen med sine behandlere gerne 3-6 måneder inden, man ønsker at blive gravid.

    Det er en god idé at bruge prævention helt frem til den dato, man ønsker og har planlagt at blive gravid.

    Grunden til, at det er vigtigt at planlægge graviditeten, er, at fosteret helt fra i de første dage og uger efter undfangelsen er sårbart over for høje blodsukkerniveauer.

    Hvis man alligevel bliver gravid, uden at det er planlagt, bør man straks kontakte sine diabetesbehandlere.  

    Læs mere om planlægning af graviditet ved type 2-diabetes

    Husk folsyre

    Tilskud af folsyre (folinsyre), inden man bliver gravid, kan mindske risikoen for medfødte misdannelser i hjernen og rygmarven hos barnet.

    Det anbefales derfor, at man tager folsyre allerede fra 3 måneder før, man ønsker at blive gravid, uanset om man har diabetes eller ej.

    Læs mere om folsyretilskud

    Forløbet under graviditet

    Gravide med type 2-diabetes bliver fulgt tæt af deres behandlere under hele graviditeten.

    Så snart man ved eller har mistanke om, at man er gravid, er det vigtigt, at man kontakter sit lokale diabetesambulatorium eller sin praktiserende læge. Herfra vil man blive henvist videre til nærmeste center for gravide med diabetes. 

    Den første konsultation bør ske inden for de første uger efter, at graviditeten er konstateret.

    Læs mere om forløbet under en graviditet, når man har type 2-diabetes

    Ændringer i medicinsk behandling 

    Hvis man er i behandling med diabetesmedicin, er der ofte behov for at justere behandlingen.

    Man bør f.eks. ikke tage metformin eller andre typer blodsukkersænkende medicin i tabletform, mens man er gravid. Det samme gælder, hvis man er i behandling med GLP-1-analoger.

    I stedet vil man blive behandlet med insulin. 

    Læs mere om behandling med insulin

    Derfor skal man følges tæt under graviditeten

    Der er flere grunde til, at det er vigtigt at blive fulgt tæt både op til og under graviditeten, når man har type 2-diabetes:

    • Der skal laves ændringer i diabetesbehandlingen: Tabletter mod type 2-diabetes (metformin eller andre antidiabetika) eller indsprøjtning af GLP-1-analoger bør ikke bruges under graviditet. Ofte vil man skifter til insulinbehandling ved første besøg i ambulatoriet.
    • Det mindsker risikoen for misdannelser og andre komplikationer: Et stabilt blodsukker i normalområdet, allerede på tidspunktet for befrugtning og gennem graviditeten, mindsker risikoen for misdannelser hos barnet og andre komplikationer under graviditet og fødsel.
    • Hjælp til regulering af insulindosis: Mange med type 2-diabetes får brug for insulin under graviditeten. Graviditet påvirker cellernes følsomhed over for insulin og insulindosis skal derfor ofte ændres fra uge til uge. Ændringerne er dog forskellige fra gravid til gravid.
    • Det reducerer forværring af eventuelle følgesygdomme: Hos kvinder med følgesygdomme til diabetes, især i nyrer og øjne, kan forværring i de fleste tilfælde forebygges, hvis graviditeten planlægges, og man undersøges regelmæssigt gennem hele graviditeten.
    • Det mindsker risikoen for svangerskabs­forgiftning: Type 2-diabetes øger risikoen for at udvikle svangerskabs­forgiftning. Ved at blive fulgt tæt af specialister kan man reducere risikoen.

    Fødsel og tiden efter

    Både under og i tiden efter fødslen er der flere forholdsregler, man skal tage for at forebygge komplikationer hos mor og barn, når man har type 2-diabetes. 

    Læs mere om fødslen og tiden efter fødslen

    Forskning om emnet

    Find selv viden­skabe­lige oversigts­artikler om emnet.

    NemPubMed

    Søge­funktionen NemPubMed gør det nemt at finde diabetes­relateret forsk­ning i PubMed, verdens største database for viden­skabelig litteratur om sundhed.

    Søg efter artikler om graviditet og type 2-diabetes i NemPubMed

    Kvalitetsvurderede systematiske reviews

    Find et udvalg af kvalitetsvurderede systematiske forskningsoversigter fra og databasen .

    Informationerne og anbefalingerne på siden her er hoved­sageligt baseret på den senest opdaterede nationale behandlings­vejledning for graviditet og diabetes.

    Behandlings­vejledningen er udarbejdet af danske eksperter i graviditet og diabetes og danner det faglige grundlag for behandlingen af gravide med diabetes i Danmark.

    Øvrige kilder til denne sides indhold er listet nedenfor.

    Sidst opdateret: 1. august 2023