Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Graviditet og type 2-diabetes

Hvis man har type 2-diabetes og ønsker at blive gravid, er der en række forhold, som bør planlægges for at få det bedst mulige forløb i graviditeten.

Indhold

  Billede af en gravid kvinde, der holder hånden på sin mave.

  Man kan sagtens blive gravid, når man har type 2-diabetes, men det er vigtigt med planlægning både før, under og efter graviditeten. Det øger chancerne for et sundt og raskt barn.

  I graviditets­ambulatoriet kan du få vejledning i graviditets­planlægning og graviditet i tæt samarbejde med det hospital, hvor du skal føde.

  God behandling og kontrol af din diabetes før og under graviditet øger chancen for, at du får et sundt og rask barn. Derfor bør du anvende prævention, indtil du får grønt lys til graviditet fra en læge i graviditets­ambulatoriet.

  Høje blodsukker­niveauer kan nemlig skade den normale foster­udvikling. I uge 3-8 bliver organerne anlagt, og på det tidspunkt kan høje blodsukker­niveauer forårsage misdannelser.

  Og da befrugtningen sker allerede omkring to uger før forventet menstruation, er det de færreste, som er klar over, at de er gravide, før der er gået mindst 2-3 uger af graviditeten.

  Derfor skal der være god kontrol af din diabetes inden graviditet, fordi god behandling og god kontrol af din diabetes mindsker risikoen for komplikationer hos både mor og barn.

  Dit langtids­blodsukker (HbA1c) bør være under 53 mmol/mol, før du bliver gravid, og lavere under graviditet.

  Planlægning af graviditet

  Hvis du planlægger graviditet, kan du i samarbejde med dit behandler­team blive henvist til et graviditets­ambulatorium. Her vil du få tilrettelagt et individuelt program for din diabetes­behandling for at gøre reguleringen så god som mulig inden graviditeten.

  Det er en god idé, at du taler med graviditets­ambulatoriets behandlere om daglig­dagen med diabetes og om fysiske og psykiske udfordringer, som du finder svære. Det er vigtigt at adressere de ting inden graviditet, så du er bedre rustet til at håndtere både din graviditet og dit liv som nybagt mor med diabetes.

  En diætist vil også kunne vejlede dig i forhold til din vægt og kost herunder kulhydrat­tælling og motion.

  Forløbet under graviditet

  Du skal følges tæt og skal møde til konsultation cirka hver anden uge gennem hele graviditeten.

  Ved dine besøg er der fokus på:

  • Blodsukke­rmåling og insulin­justering – det kræver særlig opmærksomhed at være velreguleret under en graviditet, og dit insulin­behov ændrer sig meget under graviditeten
  • Undgå insulin­tilfælde, der kræver hjælp til behandling fra andre. For at være forberedt på et insulin­tilfælde med lavt blod­sukker, er det en god idé at have en glukagon­pen i hjemmet og på din arbejds­plads. Det er en god idé at sørge for, at dine nærmeste pårørende og kolleger kan anvende pennen
  • Mad og motion – af hensyn til din diabetes­regulering og normal foster­vækst er det vigtigt med en passende vægt­øgning under graviditeten
  • Screening for stofskifte­sygdom og for følge­sygdomme til diabetes i øjne og nyrer
  • Livet efter graviditeten – særligt i forhold til amning og lav blod­sukker

  App om graviditet og diabetes

  I appen 'Gravid med diabetes' kan du læse mere. Appen er udviklet til kvinder med type 1- eller type 2-diabetes inden graviditet. Kvinder, der udvikler diabetes under graviditeten (graviditets­diabetes), kan også anvende appen.

  Hent appen Gravid med Diabetes 

  Sidst opdateret: 5. oktober 2022