Graviditet og type 2-diabetes
Hvis man har type 2-diabetes og ønsker at blive gravid, er der en række forhold, som bør planlægges for at få det bedst mulige forløb i graviditeten.

Man kan sagtens blive gravid, når man har type 2-diabetes, men det er vigtigt med planlægning både før, under og efter graviditeten. Det øger chancerne for et sundt og raskt barn.
I graviditetsambulatoriet kan du få vejledning i graviditetsplanlægning og graviditet i tæt samarbejde med det hospital, hvor du skal føde.
God behandling og kontrol af din diabetes før og under graviditet øger chancen for, at du får et sundt og rask barn. Derfor bør du anvende prævention, indtil du får grønt lys til graviditet fra en læge i graviditetsambulatoriet.
Høje blodsukkerniveauer kan nemlig skade den normale fosterudvikling. I uge 3-8 bliver organerne anlagt, og på det tidspunkt kan høje blodsukkerniveauer forårsage misdannelser.
Og da befrugtningen sker allerede omkring to uger før forventet menstruation, er det de færreste, som er klar over, at de er gravide, før der er gået mindst 2-3 uger af graviditeten.
Derfor skal der være god kontrol af din diabetes inden graviditet, fordi god behandling og god kontrol af din diabetes mindsker risikoen for komplikationer hos både mor og barn.
Dit langtidsblodsukker (HbA1c) bør være under 53 mmol/mol, før du bliver gravid, og lavere under graviditet.
Planlægning af graviditet
Hvis du planlægger graviditet, kan du i samarbejde med dit behandlerteam blive henvist til et graviditetsambulatorium. Her vil du få tilrettelagt et individuelt program for din diabetesbehandling for at gøre reguleringen så god som mulig inden graviditeten.
Det er en god idé, at du taler med graviditetsambulatoriets behandlere om dagligdagen med diabetes og om fysiske og psykiske udfordringer, som du finder svære. Det er vigtigt at adressere de ting inden graviditet, så du er bedre rustet til at håndtere både din graviditet og dit liv som nybagt mor med diabetes.
En diætist vil også kunne vejlede dig i forhold til din vægt og kost herunder kulhydrattælling og motion.
Læs mere om planlægning af graviditet
Forløbet under graviditet
Du skal følges tæt og skal møde til konsultation cirka hver anden uge gennem hele graviditeten.
Ved dine besøg er der fokus på:
- Blodsukkermåling og insulinjustering – det kræver særlig opmærksomhed at være velreguleret under en graviditet, og dit insulinbehov ændrer sig meget under graviditeten
- Undgå insulintilfælde, der kræver hjælp til behandling fra andre. For at være forberedt på et insulintilfælde med lavt blodsukker, er det en god idé at have en glukagonpen i hjemmet og på din arbejdsplads. Det er en god idé at sørge for, at dine nærmeste pårørende og kolleger kan anvende pennen
- Mad og motion – af hensyn til din diabetesregulering og normal fostervækst er det vigtigt med en passende vægtøgning under graviditeten
- Screening for stofskiftesygdom og for følgesygdomme til diabetes i øjne og nyrer
- Livet efter graviditeten – særligt i forhold til amning og lav blodsukker
App om graviditet og diabetes
I appen 'Gravid med diabetes' kan du læse mere. Appen er udviklet til kvinder med type 1- eller type 2-diabetes inden graviditet. Kvinder, der udvikler diabetes under graviditeten (graviditetsdiabetes), kan også anvende appen.
Hent appen Gravid med Diabetes
Læs mere om forløbet under graviditet

App: Gravid med Diabetes
'Gravid med Diabetes' er en app til gravide med type 1- eller type 2-diabetes. Kvinder, der udvikler diabetes under graviditeten (graviditetsdiabetes), kan også anvende appen.
Appen er lavet af eksperter fra Rigshospitalets Center for Gravide med Diabetes og kan hentes til både Apple og Android telefoner eller tilgås online.
Husk folsyre
Tilskud af folsyre (også kaldet folinsyre), inden man bliver gravid, kan mindske risikoen for medfødte misdannelser i hjernen og rygmarven hos barnet.
Det er derfor vigtigt, at man tager folsyre allerede fra 3 måneder før, man ønsker at blive gravid, uanset om man har diabetes.
Sidst opdateret: 5. oktober 2022