Gå til hovedindhold

Viden om diabetes

Graviditet og type 1-diabetes

Har man type 1-diabetes og ønsker at blive gravid, bør man planlægge graviditet i samarbejde med ens behandlere. Det mindsker risikoen for komplikationer både hos mor og barn.

Indhold

  Billede af en gravid mave.

  Graviditet er en naturlig del af livet, og kvinder med type 1-diabetes, der ikke har følgesygdomme, kan gennemføre en graviditet næsten som gravide uden diabetes.

  Det kræver dog, at målene for reguleringen af ens blodsukker og vægtøgning opnås og vedligeholdes under hele graviditeten, og at man følges tæt af sine behandlere. Det nedsætter risikoen for komplikationer for både mor og barn.

  Planlægning af graviditet

  Når man har type 1-diabetes, anbefales det, at man planlægger en graviditet sammen med sine behandlere, fremfor at lade tilfældet råde.

  Planlægning betyder, at man taler med sin diabetesbehandler, så snart man overvejer at blive gravid og gerne 3-6 måneder inden, man ønsker at blive gravid.

  Man bør bruge prævention helt frem til den dato, man ønsker og har planlagt at blive gravid.

  Grunden til det er vigtigt at planlægge graviditeten er, at man sammen med sin behandler kan tilstræbe god regulering af ens diabetesbehandling helt fra starten af graviditeten. Fosteret er nemlig sårbart over for høje blodsukkerniveauer allerede i de første dage og uger efter undfangelsen.

  Hvis man alligevel bliver gravid, uden at det er planlagt, bør man straks kontakte sine diabetesbehandlere.  

  Læs mere om planlægning af graviditet ved type 1-diabetes

  Husk folsyre

  Forløbet under graviditet

  Gravide med type 1-diabetes vil blive fulgt tæt af deres behandlere under hele graviditeten.

  Så snart man ved, eller har mistanke om, at man er gravid, er det vigtigt, at man kontakter sit lokale diabetesambulatorium eller egen læge.

  Fra diabetesambulatoriet eller egen læge vil man blive henvist videre til nærmeste center for gravide med diabetes. 

  Den første konsultation bør ske i ens lokale diabetesambulatorium eller det nærmeste center for gravide med diabetes inden for de første uger efter, at graviditeten er konstateret.

  Derefter skal man regne med at skulle undersøges cirka hver anden uge gennem hele graviditeten.

  Læs mere om forløbet under en graviditet, når man har type 1-diabetes

  Fødsel og tiden efter

  Både under og i tiden efter fødslen er der flere forholdsregler, man skal tage for at forebygge komplikationer hos mor og barn, når man har type 1-diabetes. 

  Læs mere om fødslen og tiden efter fødslen

  Derfor skal man følges tæt under graviditeten

  Informationerne og anbefalingerne på siden her er hoved­sageligt baseret på den senest opdaterede nationale behandlings­vejledning for graviditet og diabetes.

  Behandlings­vejledningen er udarbejdet af danske eksperter i graviditet og diabetes og danner det faglige grundlag for behandlingen af gravide med diabetes i Danmark.

  Øvrige kilder til denne sides indhold er listet nedenfor.

  Sidst opdateret: 3. oktober 2022