Viden om diabetes

Medicin mod for højt kolesterol

Et højt kolesteroltal øger risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme og kræver som regel medicinsk behandling.

Personer med diabetes er i særlig risiko for at få et for højt niveau af kolesterol i blodet, og de fleste vil på et tidspunkt få brug for medicinsk behandling i form af kolesterol­sænkende medicin.

Med medicinsk behandling kan man sænke mængden af skadeligt kolesterol i blodet og dermed mindske risikoen for at udvikle åre­forkalkning og blod­propper.

Den medicinske behandling vil altid være et supplement til en sund livsstil.

Læs mere om at være fysisk aktiv, spise sundt og rygestop

Medicinsk behandling

Forskellige typer medicin kan sænke mængden af kolesterol og triglycerider i blodet. De kaldes samlet for kolesterol­sænkende medicin.

Det er op til ens behandler at beslutte, hvilken type kolesterol­sænkende medicin, der er mest relevant at behandle med, og om man eventuelt skal behandles med flere typer samtidig.

Behandlingen med kolesterol­sænkende medicin er som regel livslang, og den maksimale effekt opnår man først efter 4-6 uger. Dog er der tilfælde, hvor man ikke bør tage medicin. Det gælder f.eks., hvis man er gravid, ammer eller har lever­sygdom.

I sjældne tilfælde kan kolesterol­sænkende medicin påvirkes af andre former for medicin – og omvendt. Derfor er det vigtigt at gøre opmærksom på, at man får kolesterol­sænkende medicin, hvis man skal i behandling med anden medicin.

Typer kolesterolsænkende medicin

Statiner

Statiner er den mest brugte type kolesterol­sænkende medicin til personer med diabetes.

Statiner virker ved at hæmme leverens dannelse af kolesterol og kan sænke total-kolesterol og LDL-kolesterol med op til 50 procent. Hos nogle kan statiner endda øge HDL-kolesterol og sænke triglycerid.

Det er vigtigt ikke at tage statiner, når man er gravid, har lever­sygdom eller vedvarende påvirkning af leveren eller sammen med nogle typer antibiotika.

Anionbyttere

Anion­byttere øger udskillelsen af kolesterol i tarmen ved at opsuge galde­syre fra leveren, som indeholder meget kolesterol.

Herefter bruger kroppen det kolesterol, som er i blodet, til at lave ny galde­syre.

PCSK9-hæmmere

PCSK9-hæmmere sænker mængden af LDL i blodet ved at inaktivere et protein i leveren, som hedder PCSK9.

PCSK9-proteinet binder sig normalt til LDL-receptorer i blodet og forhindrer på den måde LDL-receptoren i at fjerne LDL-kolesterol fra blod­banen.

Ved at hæmme PCSK9 med medicin kan LDL-receptorerne fjerne mere LDL-kolesterol fra blodet.

Fibrater

Fibrater sænker mængden af total-kolesterol og især mængden af triglycerider i blodet ved at hæmme kroppens egen produktion af triglycerid og kolesterol.

Mængden af HDL-kolesterol øges.

Nicotinsyre og analoger

Nicotin­syre og analoger sænker mængden af total-kolesterol, HDL-kolesterol og triglycerider i blodet ved at hæmme kroppens egen produktion af kolesterol og triglycerid.

Kolesterol­absorptions­hæmmere

Kolesterol­absorptions­hæmmere sænker mængden af kolesterol i blodet ved at hæmme optagelsen af kolesterol fra tynd­tarmen. Total-kolesterol og LDL-kolesterol sænkes, og HDL-kolesterol øges.

De bruges ofte sammen med et statin-præparat, hvis statin alene ikke har tilstrækkelig effekt.

Huskeregel:

Det herlige eller hyggelige kolesterol = HDL-kolesterol

Det lede kolesterol = LDL-kolesterol.

Sidst opdateret: 20. november 2020