Gå til hovedindhold

Psykisk sårbarhed og type 2-diabetes

Personer med psykiske og samtidig diabetes kan være særligt sårbare. Hvilke indsatser virker ifølge forskning?

Indhold

  Person med diabetes, der håndterer medicin

  At leve med type 2-diabetes kan være en stor udfordring i hverdagen. For personer, som på grund af en psykiatrisk diagnose i perioder er psykisk sårbare, kan det være vanskeligt altid at finde over­skuddet til at håndtere begge sygdomme.

  Personer med depression eller svære psykiatriske diagnoser som skizofreni og bipolare sygdomme er i den sammenhæng særligt sårbare.

  På sigt kan de udfordringer, der følger med psykisk sygdom, medføre en dårligere prognose for udviklingen af følge­sygdomme til type 2-diabetes. Det er derfor vigtigt, at borgere med psykisk sygdom og type 2-diabetes får hjælp og støtte til at håndtere begge sygdomme.

  Læs mere om følge­sygdomme til type 2-diabetes

  Men hvad kan man som behandler gøre for at hjælpe psykisk sårbare borgere med type 2-diabetes godt på vej til at håndtere deres diabetes?

  Hvad kan du finde her på siderne?

  Videncenter for Diabetes har samlet en række internationale forsknings­oversigter om diabetes­indsatser rettet mod personer med depression eller psykiatriske lidelser.

  Kort fortalt kan du her på siderne læse om:

  • Kognitiv adfærds­terapi og psykolog­behandling til at afhjælpe symptomer på depression hos personer med type 2-diabetes
  • Amerikanske erfaringer med tværfagligt samarbejde mellem behandlere i behandlingen af personer med depression og type 2-diabetes
  • Diabetesuddannelse til personer med svære psykiatriske diagnoser og type 2-diabetes.

  Du er meget velkommen til at kontakte viden­centret, hvis du kender til relevante forsknings­oversigter og værk­tøjer, som ikke er nævnt her. Vi vil løbende opdatere siderne.

   

  Sidst opdateret: 28. august 2021