Gå til hovedindhold

Tand- og mundpleje

God mundhygiejne er vigtig for alle, især hvis man har diabetes. Det er vigtigt at børste tænder, bruge tandtråd og gå regelmæssigt til tandlægen.

Indhold

    Illustration af tænder og en tandbørste

    Diabetes og mundsundhed påvirker hinanden, så det er vigtigt at passe godt på sine tænder og fortælle sin tandlæge, hvis man har diabetes.

    Diabetes, uanset hvilken type diabetes man har, påvirker munden og tændernes sundhed. Derfor er det vigtigt at holde en god mund­hygiejne.

    Tand­børstning og tand­pasta

    Ligesom for alle andre gælder det, at man skal børste sine tænder med tand­pasta to gange dagligt. Brug en tand­pasta med nok fluor (fluorid). På tuben skal der stå 1450 ppm. Fluor forebygger huller i tænderne. Er man i tvivl om, hvilken tand­pasta man skal bruge, kan tand­lægen eller tand­plejeren hjælpe.

    Gode råd til tandbørstning:

    • Vælg en lille blød tand­børste eller en elektrisk udgave
    • Børst tænderne i cirkulære bevægelser, og husk også at børste tungen
    • Spyt ud efter tand­børstning, men undlad at skylle munden med vand – på den måde beskytter fluor fra tand­pastaen tænderne i længere tid.

    Rens mellem­rummet mellem tænderne

    Parodontitis (også kaldet paradentose) har siden 2003 været en anerkendt følge­sygdom til diabetes. Parodontitis kan forebygges ved at børste tænder grundigt, men også ved at holde rent i mellem­rummet mellem tænderne.

    Mellem­rummet mellem tænderne kan renses med tand­tråd, mellemrums­børster eller tand­stikker. Gerne hver dag, og inden tænderne børstes med tandbørste. På den måde fjerner tand­børsten mad­rester og plak fra mellem­rummet, som kan være skubbet ud på andre dele af tænderne.

    Udover parodontitis forebygger man også huller i tænderne, da mad­rester og plak effektivt fjernes med tandtråd eller mellemrums­børster.

    En mellemrums­børste er en lille børste, der passer ind i mellem­rummet mellem tænderne. Den ligner en lille bitte flaskerenser, men findes også i gummi. De fås i forskellige størrelser, og man skal finde en, der passer til mellem­rummet mellem tænderne, så den glider ind uden modstand. Skal man tvinge børsten ind, bør man vælge en mindre størrelse. Afstanden mellem tænder kan variere, og mellem nogle tænder er tand­tråd måske lettest at bruge.

    Mellemrums­børster findes både med udskiftelige børste­hoveder og som engangs­børster.

    Gå til tand­lægen

    Det er vigtigt at gå regel­mæssigt til tandlæge, hvis man har diabetes.

    Diabetes og mund­sundhed påvirker hinanden, og derfor er det vigtigt at holde øje med tænder og mund. Mundens sundhed og diabetes påvirker hinanden, fordi:

    • Koncentrationen af sukker i spyttet stiger ved højt blod­sukker, hvilket øger risikoen for huller i tænderne
    • Diabetes reducerer tand­kødets modstands­dygtighed, hvilket øger risikoen for parodontitis
    • Betændelses­tilstande i kroppen, herunder tandkøds­betændelse, får blod­sukkeret til at stige, hvilket kan påvirke blodsukker­reguleringen.

    Får man behandlet problemer med tænder eller mund, eksempelvis parodontitis, vil mange med diabetes opleve, at blod­sukkeret bliver lettere at regulere, fordi betændelses­tilstanden ikke længere påvirker blod­sukkeret.

    Det er vigtigt, at man fortæller sin tand­plejer eller tand­læge, hvis man har diabetes. Man kan få tilskud til tandlægebehandling, når man har diabetes. 

    Læs mere om tilskud til tandlægebehandling

    Sidst opdateret: 28. februar 2024