Alle personer med diabetes, uanset om det er type 1-diabetes eller type 2-diabetes, er i risiko for at få problemer med fødderne. Det skyldes blandt andet nedsat følesans og blodomløb i fødderne. Især fodsår skal du være opmærksom på.
Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at forebygge komplikationer i fødderne. Det handler om at sørge for at holde blodsukkeret på et normalt, stabilt niveau og at passe godt på sine fødder.
Det er vigtigt at være opmærksom på forandringer på fødderne. Det kan være en lille splint eller vabel, en tå, der er blevet lidt mere rød, end den plejer at være, eller at der er kommet hård hud. Selv små sår og rifter kan der gå infektion i.
Vask sår med bruseren, og sæt et plaster på. Hold øje med, om området bliver rødt, varmt og hævet, som er tegn på infektion. Har du problemer med fodsår eller dårligt blodomløb eller følesans i fødder, skal du kontakte din fodklinik med det samme. De kan hurtigt afklare, om du har behov for hjælp fra andre. Ring hellere en gang for meget.
Vask dine fødder dagligt – men undgå fodbad
Du får god fodhygiejne, hvis du vasker dine fødder jævnligt – gerne dagligt. Undgå fodbad, men brug bruseren og almindelig sæbe. Tør fødderne godt bagefter, især mellem tæerne, og brug en god fugtighedscreme.
En god vane er, at du undersøger dine fødder hver dag, inden du går i seng. Du kan eventuelt bruge et spejl, hvis du har svært ved at undersøge fødderne hele vejen rundt.
Gode hjemmesko og strømper
Hjemmesko kan forebygge, at du får skader på eller splinter i fødderne. Vælg en hjemmesko med en bagkappe, så den sidder godt fast på foden. Vælg strømper af naturmaterialer som uld eller bomuld, så huden kan ånde.
Det er også en god idé at vælge strømper uden hårde sømmer eller kanter. Du kan også vende strømpen på vrangen, så du undgår tryk eller gener fra syninger.
Rummelige sko
Dine fødder skal have plads i skoene. Derfor er det vigtigt at købe sko, som ikke trykker og har en god pasform med plads til tæerne, og at droppe de højhælede sko i hverdagen.
Husk udstyr til sår, når du er på farten
Er du væk hjemmefra – f.eks. på ferie – så kan du selv forebygge fodsår, hvis du behandler sår, vabler og rifter tidligt.
Derfor er det en god idé medbringe en lille førstehjælpskasse fra apoteket, eller at lave en med følgende:
- Plastre i forskellige størrelser
- Gazeservietter
- Desinfektionsservietter
- Klorhexidin 0,2 procent til desinfektion
- En lille saks.
Lær mere om diabetes og dine fødder:
Find praktiske råd, når du skal købe sko
Følgesygdomme i fødderne, når du har type 1-diabetes
Følgesygdomme i fødderne, når du har type 2-diabetes