Gå til hovedindhold
Faktaark om diabetes

Seksuelle udfordringer

Både kvinder og mænd oplever forskellige former for seksuelle udfordringer. Forskning viser, at personer med diabetes oplever flere seksuelle udfordringer end personer uden diabetes.

Mange kvinder og mænd oplever forskellige former for seksuelle udford­ringer i løbet af deres liv – uanset om de har diabetes.

Forskning viser, at kvinder med diabetes oplever seksuelle udford­ringer mere end dobbelt så ofte som kvinder, som ikke har diabetes. Mænd med diabetes oplever det mere end tre gange hyppigere end mænd, som ikke har diabetes.

Der kan være mange grunde til, at diabetes kan have indflydelse på, om man kan realisere sine seksuelle lyster og behov. Nogle af de hyppigste årsager er:

  • svingende blodsukkerniveau
  • følgesygdomme til diabetes, som påvirker nerver (neuropati) og blodkar (åreforkalkning)
  • psykologiske faktorer
  • bivirkninger til medicinsk behandling (blodtryksmedicin og antidepressiv medicin).

Et nyere dansk studie har vist, at 80 procent af danskerne mellem 15 og 89 år synes, at et godt sexliv er vigtigt. Hvis du er én af dem, men oplever udfordringer i dit sexliv, så tal med din diabetes­behandler, din prak­ti­se­rende læge eller ring til Diabetesforeningens rådgivning.

Der er hjælp at hente for de fleste.

Mulige forklaringer på seksuelle udfordringer

Diabetes påvirker ofte personen både fysisk, psykisk og socialt – og vores seksua­litet påvirkes af det hele.

Svingende blod­sukker kan være årsag til manglende lyst til sex, med det kan psykisk ustabi­litet og bekymring for f.eks. lavt blod­sukker også.

  • Kvinder med diabetes oplever hyppigst manglende lyst, tørhed i skeden, orgasme­problemer og smerter ved samleje.
  • Mænd med diabetes oplever hyppigst manglende lyst samt rejsnings-, udløsnings- og orgasme­problemer.

Mange år med diabetes og deraf følgende skader på nerver og kredsløb samt noget af den medicin, du måske får, kan også påvirke dit sexliv.

Det kan du selv gøre

Med et rygestop (hvis du er ryger), motion, sund mad, begrænsede mængder alkohol og bækken­bunds­træning (gælder både mænd og kvinder), vil du i mange tilfælde kunne hjælpe dig selv godt på vej mod et bedre sexliv.

Få hjælp

Oplever du seksuelle udford­ringer, så fortæl det til din diabetes­behandler. I de fleste tilfælde kan du få hjælp.

Der kan være forskellige behand­linger af det samme symptom. Det kommer helt an på, hvad der er årsag til din udfordring. Det er derfor vigtigt, at du får en god snak med din diabetes­behandler, så du får den rigtige hjælp fra start.

Læs mere hos Videncenter for Diabetes

Hos videncentret kan du læse mere om sexliv og diabetes og om seksuelle udfordringer ved type 1-diabetes og type 2-diabetes

Sidst opdateret: 14. marts 2025