Gå til hovedindhold
Fakta om diabetes

Måling af blodsukker

Dit blodsukker fortæller dig, hvordan din krop reagerer i forskellige situationer.

Indhold

    At måle dit blodsukker i mange forskellige situationer kan gøre dig klogere på, hvordan din krop reagerer på f.eks. mad, drikke, motion, feber og stress.

    I følgende situationer skal du altid måle blodsukker:

    • Du har det skidt.
    • Du kaster op.
    • Du har feber eller infektioner.
    • Du har på fornemmelsen, at blodsukkeret enten er for lavt eller for højt.
    • Du tisser ofte og mere end normalt.

    Hvis dit blodsukker er højt (over 15-20 mmol/l), skal du kontakte din behandler eller eventuelt akut lægehjælp.

    Metoder til at måle blodsukker:

    Fingerprikker og blodsukkerapparat

    En fingerprikker fungerer ved, at du med et tryk på en knap udløser en tynd nål, som giver et lille prik på siden af fingerspidsen, så der kommer en bloddråbe frem.

    Bloddråben opsamler du med en teststrimmel, som sidder i et blodsukkerapparat. Efter få sekunder kan du aflæse dit blodsukkertal på apparatet. 

    Kontinuerlig glukosemåler (CGM)

    En kontinuerlig glukosemåler virker ved, at en lille sensortråd skydes ind under huden. Sensoren er forbundet til en sender, som sidder fast på huden via et plaster. Sensoren måler kontinuerligt mængden af sukker i vævsvæsken i underhuden, og sender målingerne videre til en app via bluetooth.

    Alt efter modellen kan sensoren sidde i 7-14 dage, før den skal skiftes. Det kan være nødvendigt at kalibrere en CGM. Det gør du ved at indtaste en blodsukkermåling, som du har taget via et blodsukkerapparat.

    Flash glukosemåler (FGM)

    En flash glukosemåler måler, ligesom en kontinuerlig glukosemåler, mængden af sukker i vævsvæsken i underhuden. Flash glukosemålere bruger bluetooth og NFC-chip til at dele data, og data sender automatisk til en app via bluetooth. Man kan også bruge en aflæser, men det kræver, at man skal scanne sensoren for at se blodsukkerværdierne.

    Sensoren skal skiftes hver 14. dag, og det er ikke nødvendigt at kalibrere den.

    Generelt for sensorer, både CGM og FGM

    Fordi sensorer måler sukkermængden i vævsvæsken og ikke direkte i blodet, er resultatet 5-10 minutter forsinket i forhold til sukkerindholdet i blodet. 

    Begge typer sensor kan give en alarm ved høje og lave blodsukkerværdier og ved hurtigt stigende eller faldende blodsukkerværdier.

    Du kan gå i bad, motionere og svømme, mens sensoren sidder på huden.

    For dig med type 1-diabetes

    Har du type 1-diabetes, er det anbefalingen, at du måler dit blodsukker mindst fire gange dagligt. Gerne før hvert måltid og ved sengetid.

    Måler du blodsukker i forskellige situationer, lærer du sin krops reaktioner bedre at kende, og det hjælper dig med at tilpasse din behandling. Vær også ekstra opmærksom på dit blodsukker, før du kører bil, betjener maskiner, før og efter sport, og når du spiser ekstra måltider.

    Behovet for målinger er individuelt. Det afhænger af blandt andet af dit helbred og fysisk aktivitet, og det er vigtigt, at målingerne giver værdi for dig. Det er god idé at tale med din behandler om, hvor ofte det er relevant at måle blodsukker, og hvordan dit behov ændrer sig over tid.

    For kvinder med type 1-diabetes kan det også være en hjælp at måle blodsukker på forskellige tidspunkter i menstruationscyklussen, da udsving i de kvindelige kønshormoner kan påvirke reguleringen af blodsukkeret forskelligt.

    For dig med type 2-diabetes

    Hvis du får insulin, skal du måle dit blodsukker hver dag og muligvis flere gange om dagen. Det afhænger af din behandling og den vejledning, du får fra din behandler.

    Generelle anbefalinger for måling af blodsukker, når man har type 2-diabetes og får medicin, som kan give lavt blodsukker:

    • Blodsukkeret skal måles dagligt ved opstart af insulin.
    • Ved meget svingende blodsukkerværdier eller ved øget risiko for lavt blodsukker måles blodsukkeret 4 gange i døgnet.
    • Når blodsukkeret er kommet under kontrol, er det nok at måle det fastende 2 gange om ugen hver 2. uge og i 3 dage i træk før næste konsultation hos lægen.

    Lær mere om blodsukkermålinger

    Bliv klogere på, hvad kan du få tilskud til

    Sådan påvirker menstruationscyklussen type 1-diabetes

    Blodsukkermåling og type 1-diabetes

    Blodsukkermåling og type 2-diabetes

    Sensorer og type 1-diabetes

    Sensorer og type 2-diabetes

    Spørgsmål og svar om sensorer

    Sidst opdateret: 27. november 2024