Gå til hovedindhold
Fakta om diabetes

Rygning og nikotinprodukter

Produkter med nikotin belaster hjerte og kar, og de er ekstra skadelige for personer med diabetes. Det er derfor gavnligt at stoppe med at ryge eller bruge andre nikotinprodukter, hvis man har diabetes.

Indhold

    Har man diabetes, er man i forvejen i risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Rygning er derfor ekstra skadeligt for personer med diabetes.

    Tobaksprodukter indeholder en lang række sundhedsskadelige stoffer, herunder nikotin og kulilte. Stofferne øger både risikoen for at udvikle helbreds­problemer og forværre eksisterende sygdom.

    Når man ryger, stiger blodtryk og puls, og hjertet kommer på overarbejde. Har man diabetes, kan det medføre forsnævringer i blodkarrene, når blodsukker og blodtryk er for højt. Og netop nikotin øger risikoen for forhøjet blodtryk og hjertesygdom.

    Sådan påvirker nikotin kroppen

    Nikotin påvirker regu­le­ringen af blod­sukkeret. F.eks. har rygere med type 2-diabetes et højere langtids­blodsukker (HbA1c) i gennemsnit end ikke-rygere med type 2-diabetes.

    Derudover får nikotin de små blodkar til at trække sig sammen, og det nedsætter trans­porten af ilt rundt i kroppen. Det betyder blandt andet, at rygning giver dårligere heling af sår og mindre modstands­dygtighed i munden.

    Husk, at der også er nikotin i røgfri produkter som e-cigaretter, nikotinposer, snus, tygge­tobak og puffbars. Én nikotin­pose kan indeholde op til 35 gange mere nikotin end én cigaret, mens én puffbar kan indeholde nikotin svarende til 200 cigaretter.

    Rygestop giver hurtigt gevinst

    Der er mange gode grunde til at holde op med at ryge. Den afgørende er hensynet til helbredet.

    20 minutter efter sidste cigaret falder puls og blodtryk til normalt niveau. Efter et døgn er nikotin og kulilte stort set ude af blodet. Herfra forbedres vejr­trækning og kredsløb gradvist.

    For personer med diabetes har det blandt andet stor betydning, at hjerte-kar-sundheden bliver forbedret ved et rygestop.

    Større chance for stop med hjælp

    Sandsynligheden for at blive røgfri er fem gange større, hvis man får hjælp til det, viser tal fra Sundhedsstyrelsen. Hjælpen findes f.eks. i form af rygestopkurser og rådgivning.

    Vil man gerne holde op med at ryge eller stoppe med at bruge et andet nikotin­produkt, kan det for nogle være en hjælp at bruge professionel rygestop­rådgivning og et godkendt lægemiddel til rygestop eller nikotin­stop.

    Når man har diabetes, skal man altid tale med sin læge, inden man begynder på nogen form for rygestop­medicin.

    Vægt og rygestop

    Nogle er bekymrede for at tage på, når de stopper med at ryge.

    Et rygestop kan for personer med diabetes føre til en periode med vanskeligere blodsukker­regulering og vægt­øgning. Derfor er det en god idé, at man også er opmærksom på vægten, når man stopper med at ryge.

    Det er naturligt at tage lidt på ved rygestop. Det skyldes, at nikotinen påvirker stof­skiftet, undertrykker appetitten og øger fedt­forbrændingen. Vægt­øgning hos personer med diabetes, der stopper med at ryge, er typisk 2-5 kilo.

    Få mere viden

    Find din kommunes tilbud om rygestop

    Liste over digitale tilbud om rygestop

    Medicin til nikotinafvænning

    Sidst opdateret: 19. december 2024