Ferie og diabetes
Vi har samlet gode råd, og hvad du skal være opmærksom på, når du har diabetes og skal ud at rejse.
Indhold
Forsikring
Det er vigtigt inden rejsen at undersøge om din forsikring og det gule sundhedskort dækker uheld eller sygdom undervejs på rejsen. Rejser du i EU, skal du også huske det blå EU-sygesikringskort.
Rejser du uden for EU er det en god idé med en privat rejseforsikring. Hos nogle forsikringsselskaber må man inden for de sidste to måneder før afrejse ikke have skiftet medicin eller insulin, man må ikke have været indlagt, og man skal generelt have en velreguleret diabetes.
Det er altid en god idé at spørge hos sit forsikringsselskab, hvis man er i tvivl, om man er dækket. Det er også en god idé at få svaret på skrift.
Rejsebevis
Din behandler kan udlevere eller sende et rejsebevis til din e-Boks. Med et rejsebevis kan du medbringe medicin, nåle, fingerprikker og blodsukkerapparat i håndbagagen. Det kan også være en hjælp i sikkerhedskontrollen i lufthavnen.
Husk også dit behandlingssteds akutnummer, hvis du har brug for hurtig diabeteshjælp.
Opbevaring af medicin
Generelt bør medicin, blodsukkerapparater og teststrimler pakkes, så det ikke udsættes for store udsving i temperatur, da det påvirkes af temperaturer under 0 grader og over 30 grader. Det er nemmest at holde styr på, hvis du pakker det i håndbagagen.
Fordel også din medicin i forskellige stykker håndbagage eller hos medrejsende, så du ikke er i risiko for at miste al din medicin.
På flyrejser
Du må gerne have flydende medicin med i din håndbagage på flyet. Du kan dog blive bedt om dokumentation, f.eks. i form af recept og originalemballage eller rejsebevis.
Det er også tilladt at medbringe kanyler, testudstyr, og hvad du har brug for i forhold til din behandling, og du kan uden problemer have druesukker i lommen eller håndbagagen.
Insulin i udlandet
Spørg firmaet, som laver din medicin, om de sælger det i det land, du skal besøge. Kan din insulin ikke købes i landet, må du gerne medbringe al insulin til hele rejsen.
Mister du din insulin i udlandet, skal du med det samme kontakte en lokal læge, eventuelt via din rejseforsikring.
Et godt råd er altid at medbringe dobbelt af al medicin og testudstyr – også til måling af ketoner – i tilfælde af øget insulinbehov, defekt pumpe eller pen, eller at du mister noget undervejs.
Forholdsregler på rejsen
På fly er det en god idé, at du oplyser til kabinepersonalet, at du har diabetes. Det kan også være en idé at gøre det, allerede når du bestiller rejsen, så der kan tages hensyn forbindelse med måltider ombord.
Skal du køre bil i længere tid, så husk at holde pauser, spise og måle dit blodsukker med jævne mellemrum.
Aktiv ferie
Dit insulinbehov falder på ferier, hvor du er mere fysisk aktiv end normalt. Måske går eller cykler du mere, eller du er på motionsferie. Husk, at det også gælder badning/svømning og sex.
Varme øger optagelsen af insulin og kan give lavt blodsukker. Derfor er det en god idé at måle blodsukkeret oftere og justere insulindosis efter behov.
Derfor skal du muligvis tage mindre insulin, end du plejer, både til måltiderne og til natten.
Får du lavt blodsukker, selvom du har justeret insulindosis ned? Så kan det være, at du skal spise flere langsomme kulhydrater, f.eks. en grovbolle, en rugbrødsmad eller frisk frugt flere gange i løbet af dagen. På ferier spiser man anderledes end derhjemme, og det kan påvirke blodsukkeret.
Fodpleje
Det kan være en god idé at tage udstyr med til at behandle mindre sår, vabler og rifter for at forebygge fodsår.
Køb en lille førstehjælpskasse fra apoteket, eller lav din egen med følgende: Plastre i forskellige størrelser, gazeservietter, desinfektionsservietter, klorhexidin 0,2 procent til desinfektion og en lille saks.
Mad og alkohol
Afhængig af rejsemålet kan maden være meget anderledes, end du er vant til. Mål derfor dit blodsukker lidt oftere i de første dage, så du har en fornemmelse af, hvordan du reagerer.
Hvis du får lavt blodsukker, selvom du har justeret insulindosis ned, er det en god idé at spise flere af de langsomme kulhydrater, f.eks. groft brød eller frisk frugt flere gange i løbet af dagen.
Husk også, at alkohol sænker behovet for insulin.
Har du type 1-diabetes, er det vigtigt at drikke vand, og husk altid at medbringe druesukker og glukagon.
Medicin og rejser over tidszoner
Hvis du rejser langt væk, bevæger du dig muligvis gennem flere tidszoner. Det betyder, at der bliver lavet om på rejsedøgnet, som bliver enten længere eller kortere, mens du rejser. Det har betydning for doseringen af din insulin eller anden medicin.
Inden afrejse er det en god idé at diskutere ændringer i behandlingen med din diabetesbehandler. Husk at medbringe oplysninger om flyrejsen, herunder afgangstid, rejsetid på flyet og den lokale ankomsttid.
Rejser mod vest: Døgnet bliver længere, og behovet for insulin eller anden medicin stiger.
Rejser mod øst: Døgnet bliver kortere, og behovet for insulin eller anden medicin falder.
For dig med type 1-diabetes
Rejser mod vest:
- Du kan vælge at tage en større dosis basalinsulin (langtidsvirkende) inden afrejse svarende til den tid, du rejser ekstra. Det vil sige, at den øgede dosis skal svare til det tidsrum, som dagens forlænges med. Så hvis du rejser 6 timer ekstra, skal du øge dosis til: 24 timer plus 6 timer = 30 timer. 30 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 125 procent (24+6=30/24x100=125 %).
- Du kan også vælge at tage en lille dosis hurtigtvirkende insulin hver fjerde time, hvis du vælger ikke at tage den større dosis basalinsulin.
Rejser mod øst:
- Du kan vælge at reducere dosis af basalinsulin (langtidsvirkende) svarende til det tidsrum, som dagen forkortes med. Så hvis du rejser 6 timer kortere, skal du reducere dosis til: 24 timer minus 6 timer = 18 timer. 18 timer divideret med 24 timer og ganget med 100 = 75 procent (24-6=18/24x100=75 %).
- Du kan også vælge at tage en lille dosis hurtigtvirkende insulin hver fjerde time, hvis du vælger ikke at tage en reduceret dosis basalinsulin.
Til måltiderne skal du tage din sædvanlige dosis insulin, og når du er kommet frem til din destination, skal du følge døgnrytmen, hvor du er.
For dig med type 2-diabetes
Rejser mod vest:
- Er du udelukkende i behandling med tabletter, skal du kun tage ekstra medicin, hvis dagen forlænges med mere end 6 timer.
- Er du i insulinbehandling, skal du have en lille dosis hurtigtvirkende insulin cirka hver fjerde time, medmindre du vælger at tage en lidt større dosis langsomtvirkende insulin inden afrejsen. Den øgede dosis skal svare til det tidsrum, som dagen forlænges med.
Rejser mod øst:
- Er du udelukkende i tabletbehandling for dit blodsukker, kan du eventuelt helt udelade en dosis, hvis dagen er meget kort.
- Er du i insulinbehandling, skal du tage en mindre dosis af langsomtvirkende insulin svarende til det tidsrum, som dagen forkortes med.
God ferie!
Er du i tvivl om noget inden din rejse, så tal med din diabetesbehandler, som kan hjælpe dig.
Diabetesforeningen har også gode råd til rejsen.
Download faktaarket
Klik på knappen for at downloade dette faktaark i PDF-format.
Det er både nemt at printe, gemme eller sende til andre.
PDF'en er endnu ikke klar til download. Vent et øjeblik.