Kort om behandlingen
Metformin er et lægemiddel, som sænker blodsukkeret. De fleste med type 2-diabetes begynder deres behandling med metformin, som har været brugt til behandling af type 2-diabetes gennem mange år.
Metformin virker ved at øge kroppens insulinfølsomhed og får dermed din egen insulin til at virke bedre. Brug af metformin er ikke forbundet med vægtøgning, og der er en meget lille risiko for at få lavt blodsukker som følge af metformin.
Sådan tager du metformin
For at undgå mavekneb og luft i maven, skal du tage tabletterne (500 mg) morgen og aften i forbindelse med et måltid. Se hvordan i skemaet herunder:
Når du efter 4 uger er trappet op til fuld dosis, som er 4 tabletter, fortsætter du med 2 tabletter om morgenen og 2 tabletter om aftenen. Den fulde dosis svarer til 1 gram metformin om morgenen og 1 gram metformin om aftenen.
Du skal ikke tage metformin, hvis:
- du bliver syg med opkast, diarré eller åndenød, og der kan være mistanke om væskemangel. I de tilfælde bør du holde pause med metformin. Mål dit blodsukker, hvis du har mulighed for det. Kontakt eventuelt din læge.
- du skal have lavet en røntgenundersøgelse med kontraststoffer, da de kan påvirke din nyrefunktion.
Tal med din læge om, hvornår du skal stoppe og genoptage din behandling med metformin i forbindelse med røntgenundersøgelser med kontraststoffer.
Mulige bivirkninger
Metformin kan give bivirkninger i form af:
- nedsat appetit
- kvalme
- opkastning
- mavesmerter
- diarré.
Bivirkningerne opstår som regel kort tid efter, du er begyndt på behandlingen. I de fleste tilfælde forsvinder de i løbet af nogle uger.