Angst og diabetes
Personer med diabetes får oftere angst end andre. Angst kan behandles, så det er vigtigt at blive undersøgt, hvis man mærker symptomer på angst.
Angst er en normal følelse, som alle oplever, når man tolker en situation som farlig. Når man føler angst, sættes kroppen i alarmberedskab, så den er klar til at flygte eller kæmpe. Den reaktion er hensigtsmæssig, hvis man rent faktisk skal kæmpe eller flygte, men den kan føles meget ubehagelig, når man ikke skal.
Nogle vil mærke angsten i situationer, der udefra set ikke er så farlige, at de stemmer overens med de voldsomme reaktioner, man kan have. Angst medfører ofte katastrofetanker, hvor faren overdrives, og hvor man ofte forestiller sig alt det, der kan gå galt. Det kan medføre begrænsninger i ens daglige liv.
Når angsten sætter begrænsninger i ens daglige liv og fører til nedsat livskvalitet, kalder man det en angstlidelse. Mange tror, at man skal lære at leve med angsten, men angstlidelser kan behandles med psykoterapi, og behandlingen giver ofte gode resultater.
Forskellen på angst og bekymring
Det er almindeligt nogle gange at blive bekymret. Det oplever de fleste.
Livet med diabetes kan dog byde på særlige udfordringer, som i sig selv kan give anledning til bekymring. Det er også helt naturligt, og oftest finder man frem til, hvordan man kan håndtere de svære situationer, så bekymringerne bliver mindre.
Nogle gange kan bekymringerne dog blive så alvorlige og langvarige, at det går ud over ens trivsel. For nogle kan det udvikle sig til en reel angstlidelse.
Typiske angstsymptomer
Symptomerne på angst kan både være fysiske og psykiske og kan komme til udtryk ved:
- Uro og ubehag
- Panikanfald
- Rysten
- Svedudbrud
- Hjertebanken
- Brystsmerter
- Svimmelhed
- Åndenød.
Sammenhængen mellem diabetes og angst
Personer med diabetes oplever oftere angstsymptomer sammenlignet med personer, der ikke har diabetes.
For personer med diabetes kan angsten være koblet til diabetes og de livsvilkår, som diabetes fører med sig. Det kan gøre det svært at følge den anbefalede diabetesbehandling.
Angsten kan for eksempel komme til udtryk som:
De fleste mennesker oplever det som ubehageligt at få taget blodprøver og skulle stikke sig. For nogle opleves det som umuligt, da de får en angstreaktion, der opleves så ubehagelig, at den umiddelbare reaktion vil være at undgå nåle.
Mange er naturligt bekymrede for lavt blodsukker, men for nogle udvikler det sig til, at kroppen reagerer med angst, når man nærmer sig et lavt blodsukker.
Det vil ofte føre til, at man forsøger at undgå lavt blodsukker ved ofte at måle blodsukkeret og samtidig sikre sig, at man ligger på et højere blodsukkerniveau end anbefalet.
For nogle sker det kun, når de skal væk fra hjemmet, er sammen med andre mennesker eller er på arbejde.
Symptomerne på lavt blodsukker og angst kan ligne hinanden, og det kan derfor kan være svært at skelne dem fra hinanden.
Læs mere om lavt blodsukker og type 1-diabetes
Læs mere om lavt blodsukker og type 2-diabetes
De fleste med diabetes bekymrer sig i en eller anden grad om følgesygdomme. For nogle bliver bekymringen så udtalt, at den fylder uhensigtsmæssigt meget og måske også fører til et altoverskyggende fokus på at få blodsukkeret til at ligge på et bestemt niveau.
Nogle oplever, at de gang på gang kommer til at tage for meget insulin, når de måler et højt blodsukker, hvilket i stedet kan føre til lavt blodsukker.
Læs mere om lavt blodsukker og type 1-diabetes
Læs mere om lavt blodsukker og type 2-diabetes
Angst, der relaterer sig til diabetes, kan behandles på lige fod med andre former for angst. Det er derfor vigtigt, at man taler med sin behandler eller læge, hvis man har symptomer på angst.
Video om diabetes og angst
I videoen nedenfor fortæller psykolog Anne Mose mere om diabetes og angst, hvornår man skal søge hjælp til at håndtere angst, og ting man selv kan gøre.
Diabetes og angst. Varighed: 3 minutter og 31 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Forskning om emnet
Sammenhæng mellem diabetes og angst
Sammenhængen mellem diabetes og angst er blevet undersøgt i mange videnskabelige studier. Tolv af disse studier blev i 2013 samlet i en forskningsoversigt. Samlet set var der i studierne data om 12.626 personer med diabetes. Formålet var at undersøge, hvor mange af dem der samtidig havde angst sammenlignet med den generelle befolkning.
Forskningsoversigten viste, at der i gruppen af personer med diabetes var flere, der havde angst, sammenlignet med baggrundsbefolkningen. Samtidig var der betydeligt flere, der havde angstsymptomer. Samlet tyder studiet på, at personer med diabetes har større risiko for at udvikle angst eller angstsymptomer sammenlignet med baggrundsbefolkningen.
Find studiet
Du kan selv finde flere videnskabelige forskningsoversigter om angst og diabetes.
Vores søgefunktion NemPubMed gør det nemt at finde diabetesrelateret forskning i PubMed, verdens største database for videnskabelig litteratur om sundhed.
Læs også
Livslinien
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen eller kontakt Livsliniens telefonrådgivning på tlf. 70201201
Kontakt Livslinien
Psykologbehandling
Med en henvisning fra sin læge kan man få tilskud til psykologsamtaler. Hvis man har angst eller let til moderat depression, kan man også få gratis psykologhjælp online via Internetpsykiatrien.
Læs mere om psykologbehandling