Gå til hovedindhold

Ramadan og diabetes

Medicin og mad skal tilpasses, når man har diabetes og faster, f.eks. i forbindelse med ramadan. Ellers kan det give problemer.

Indhold

    Billede af hånd med bedekrans mellem fingrene

    For langt de fleste kan man sagtens faste under ramadan, hvis man har diabetes, men det er vigtigt at tale med sin behandler, inden man begynder at faste.

    Ramadan og faste

    Det er et personligt valg, om man vil faste under , men for nogle personer med diabetes kan faste gå ud over deres helbred. Den enkeltes diabetesbehandler kan vejlede om, hvorvidt det er sikkert for vedkommende at faste.

    Har man diabetes og planlægger at faste under ramadan, er det meget vigtigt, at man taler med sin diabetesbehandler i god tid. Mad og medicin skal nemlig tilpasses i den periode. På den måde kan man få en bedre diabetesregulering.

    Mad og drikke under ramadan

    Under ramadan-fasten skal mad og drikke tilpasses, så man stadig har en god diabetes­regulering. Man kan få hjælp fra ens diabetes­behandler.

    Generelt er det en god idé at:

    • Drikke godt med væske (sukkerfri), især vand. Både før sol­opgang (ved suhoor) og efter sol­nedgang (ved iftar).
    • Begrænse mængden af søde sager, inklusive dadler, når man bryder fasten. Vælg magert kød og kylling.
    • Begrænse mængden af olie, når man laver mad. Mål olien af i skefulde i stedet for bare at hælde det i maden.
    • Vælg altid grøntsager, salater og en eller to stykker frugt i måltiderne.
    • Bruge sunde metoder, når man laver mad. Bag eller grill i stedet for at friturestege.

    Blodsukkermåling under ramadan

    Det er vigtigt, at man måler sit blod­sukker regelmæssigt, mens man faster. Man aftaler med sin behandler, hvor ofte man skal måle blodsukker.

    International Diabetes Federation (IDF) og Diabetes and Ramadan (DAR) International Alliance er i deres retnings­linjer enige om, at det ikke vil ødelægge ramadan-fasten at måle blod­sukker.

    Læs om blodsukker­måling og type 1-diabetes

    Læs om blodsukker­måling og type 2-diabetes

    Medicin under ramadan

    Det er meget vigtigt, at man fortsætter med at tage sin medicin under ramadan. Man skal tale med sin læge om diabetes­behandlingen inden ramadan, da man ved nogle former for behandling har øget risiko for at få lavt blodsukker, når man faster. Der kan være brug for at ændre i dosering og tidspunkterne, for hvornår man skal tage medicin.

    Hvis man ikke tager sin medicin, dvs. hvis man holder pause med medicin under ramadan, er der stor fare for, at blod­sukkeret stiger for meget.

    Læs om højt blodsukker og type 1-diabetes

    Læs om højt blodsukker og type 2-diabetes

    Problemer med diabetes under ramadan

    Hvis man har diabetes og faster, kan blod­sukkeret blive for lavt. Lavt blod­sukker vil sige under 4,0 mmol/l. Tjek blod­sukkeret, hvis man har et blodsukker­apparat.

    Hvis man får symptomer på lavt blod­sukker, eller man måler sit blod­sukker til at være for lavt, skal man stoppe med at faste og spise eller drikke noget, som indeholder hurtige kul­hydrater.

    Læs om symptomer på lavt blodsukker

    Der kan også være risiko for højt blod­sukker. Det høje blod­sukker kan føre til skade på nerve­systemet, blodårer og organer som nyrer og øjne.

    Afbryd fasten, hvis dit blod­sukker stiger til over 16,6 mmol/l.

    Undgå højt blodsukker

    • Tag altid diabetes­medicin og få lægens vejledning, om den skal ændres inden ramadan.
    • Spis ikke for meget sukker­holdig mad.
    • Drik nok mellem sol­nedgang (ved iftar) og solopgang (ved suhoor).

    Ved faste kan man også risikere væske­mangel (dehydrering). Kroppen kan komme til at mangle væske, især hvis den aktuelle ramadan har lange fastedage, som betyder mange timer uden at drikke. Blod­sukkeret kan blive meget højt, og man kan blive meget syg. Risikoen er højere, hvis man har for højt blod­sukker, er gravid, ældre eller tager vand­drivende medicin.

    Undgå væskemangel

    • Sørg for at have drukket godt med sukker­fri drikke, for eksempel vand, inden fasten begynder.
    • Drik nok.
    • Husk at te, kaffe og visse læske­drikke som for eksempel cola indeholder koffein, som er vand­drivende og kan virke dehydrerende.

    Symptomer på væske­mangel

    • Man tisser for lidt
    • Svimmelhed
    • Desorientering
    • Bevidstløshed.

    Hvis man mærker nogle af disse symptomer, skal man afbryde fasten og drikke vand.

    Internationale retningslinjer

    International Diabetes Federation (IDF) og Diabetes and Ramadan (DAR) International Alliance er gået sammen om at lave retnings­linjer om diabetes og ramadan for sundheds­professionelle.

    Retningslinjerne giver relevant baggrunds­information og praktiske anbefalinger til, hvordan personer med diabetes kan faste under ramadan med mindst mulig risiko for komplika­tioner.

    Sidst opdateret: 12. april 2021