Gå til hovedindhold

Kulhydrattælling

At tælle kulhydrater er en metode til blandt andet at justere mængden af insulin mere præcist i forhold til den mad, man spiser.

Kulhydrater er et af de fire energi­givende nærings­stoffer i vores mad. De øvrige er fedt, proteiner og alkohol. Indholdet af de forskellige nærings­stoffer varierer fra fødevare til fødevare.

Det er primært kulhydraterne i maden, der får blod­sukkeret til at stige efter et måltid. Har man diabetes, er det derfor vigtigt at vide, hvor mange kulhydrater der er i et måltid.

Kulhydrat­tælling er en metode til at beregne, hvor meget blod­sukkeret vil stige efter et måltid. Derfor kan kulhydrat­tælling bruges til at planlægge det daglige indtag af kulhydrater.

Præcis justering og regelmæssigt indtag

Hvis man tager insulin, kan kulhydrattælling bruges til at justere præcist, hvor meget insulin man har behov for i forhold til den mad, man spiser – uanset om det er rugbrød eller kage.

Men kulhydrat­tælling kan også anvendes til at sikre et mere regelmæssigt indtag af kulhydrater i løbet af dagen, selvom man ikke får behandling med insulin.

Mængden af kulhydrater er det primære fokus i kulhydrat­tælling. For at opnå et stabilt blod­sukker, er det dog vigtigt også at være opmærksom på kvaliteten af kulhydraterne – også kaldet det glykæmiske indeks.

Man bør fortrinsvis vælge kulhydrater, som giver en langsom stigning i blod­sukkeret – det vil sige kulhydrater med et lavt glykæmisk indeks.

Læs mere om det glykæmiske indeks

Ikke al mad skal tælles med

Ikke al mad indeholder kulhydrater i en mængde, der gør, at det skal tælles med. Man behøver derfor ikke tælle kød- og fiske­produkter, pålæg, ost og æg med.

Grøntsager tælles som udgangspunkt kun med, hvis man spiser over 200 gram i et måltid.

Alkohol øger risikoen for at få lavt blod­sukker efterfølgende. Det kan derfor være en god idé at tale med en klinisk diætist om, hvordan man kan tælle alkohol med, og hvilke forholds­regler man bør tage, hvis man drikker alkohol.

Insulinbehandling

Alle, som tager korttids­virkende analog insulin, kan have glæde af at tælle kulhydrater.

Hvis man bruger en insulin­pumpe, gælder det typisk, at man taster alle kulhydrater, man spiser i større mængder end 5 gram, ind i pumpen.

De fleste, der tager insulin med pen, kan spise 10-15 gram kulhydrater uden at tage insulin.

Video om kulhydrat­tælling og type 1-diabetes

Nedenfor er en video om kulhydrat­tælling for personer med type 1-diabetes, og hvordan man kan opnå et stabilt blod­sukker.

Har man brug for viden om sit energi- og kulhydrat­behov samt sin ideelle fordeling af kulhydrater, er det en god idé at tale med en klinisk diætist.

Opnå stabilt blodsukker – kulhydrattælling for personer med type 1-diabetes. Varighed: 5 minutter og 49 sekunder. (Video: Steno Diabetes Center Copenhagen)

Find næringsindholdet: Hvor mange kulhydrater er der f.eks. i en gulerod?

I Fødevareinstituttets database 'Frida' kan man finde information, om næringsindholdet i forskellige fødevarer. 

Ved at søge på en specifik fødevare, f.eks. kogt gulerod, kan man blandt andet finde oplysninger om mængden af kulhydrater. 

Samme oversigt giver information om indeholdet af en lang række andre nærings- og indholdsstoffer i fødevaren. Man kan f.eks. finde mængden af proteiner, kostfibre, kolesterol og vitaminer. Mængderne er angivet per 100 gram af fødevaren.

Søg i Fødevaredatabasen Frida

Sidst opdateret: 31. august 2021