Sexliv og diabetes
Mange personer med diabetes oplever, at diabetes påvirker deres sexliv – og omvendt. Årsagerne kan være både fysiske og psykiske.
Seksualitet og et nydelsesfuldt sexliv er en vigtig del af livet og har for mange mennesker betydning for både trivsel og livskvalitet.
De fleste mennesker vil opleve seksuelle udfordringer på et eller flere tidspunkter i livet. Men har man diabetes, er der større risiko for at opleve seksuelle problemer tidligere og oftere end personer, der ikke har diabetes.
Tal om seksuelle problemer
Seksuelle problemer er ofte tabubelagte, og derfor kan de være svære at tale om.
Hvis man oplever at have seksuelle problemer og har en partner, er det en god idé at prøve at tale sammen om problemerne. Det er vigtigt, at der bliver skabt et trygt rum, hvor man tør tale om, hvad der er svært eller ikke fungerer.
Hvis man ikke har en partner, kan man eventuelt finde andre fortrolige at tale med.
Hjælp at hente hos behandleren
Der er heldigvis mange ting, man kan gøre, hvis man oplever seksuelle udfordringer på grund af diabetes. Det er derfor vigtigt at tage det op med sin diabetesbehandler.
Diabetesbehandleren bør selv spørge ind til seksuelle udfordringer, f.eks. ved den årlige diabetesstatus. Hvis det af en eller anden grund ikke sker, kan det være nødvendigt selv at bringe emnet på banen. Det er en god idé at tage en eventuel partner med, hvis man gerne vil tale om seksuelle udfordringer med sin diabeteshandler.
Behandlingsmuligheder
Mange seksuelle problemer kan løses med medicin eller hjælpemidler, men ikke alle. Andre udfordringer løses måske gennem samtaler eller terapi.
Hvis ens behandler ikke kan hjælpe, eller hvis problemet kræver andre former for hjælp, kan man ofte blive henvist.
Tilskud til hjælpemidler og medicin
Der findes forskellige hjælpemidler, som kan være relevante at bruge i forbindelse med seksuelle problemer.
Hjælpemidler kan f.eks. være vakuumpumper eller vibratorer.
Til nogle hjælpemidler kan man søge økonomisk tilskud gennem kommunen, ligesom behandleren kan hjælpe med at søge tilskud til visse former for medicin.
Læs mere om tilskud til seksuelle hjælpemidler
Livsstil og sexliv
Livsstil kan spille ind på ens seksualitet. Det gælder også, når man har diabetes.
Derfor er det vigtigt at have fokus på de ting i både hverdag og livsstil, som har betydning for seksualiteten. Især de såkaldte KRAM-faktorer (Kost, Rygning, Alkohol og Motion) har betydning.
KRAM-faktorer og seksualitet
KRAM-faktorerne er Kost, Rygning, Alkohol og Motion.
Faktorerne har ikke kun betydning for forebyggelse af forskellige sygdomme, men er også vigtige i forhold til at forebygge og behandle seksuelle problemer.
- Kost – sund mad i rette mængder medvirker til forebyggelse af overvægt, selvværdsproblemer, rejsnings- og udløsningsproblemer og nedsat lyst.
- Rygning – øger risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdom og dermed rejsnings- og orgasmeproblemer.
- Alkohol – forbrug ud over Sundhedsstyrelsens anbefalinger kan øge risikoen for her-og-nu-problemer med at få og holde rejsning samt generelle rejsningsproblemer på længere sigt.
- Motion – kan bidrage til vægttab eller stabil vægt, forebyggelse af hjerte-kar-sygdom, bedre blodsukkerværdier og dermed forebyggelse af rejsningsbesvær, lystproblematikker og problemer med tørre slimhinder.
Udover et fokus på KRAM-faktorerne vil mange, både mænd og kvinder, kunne opnå store gevinster i sexlivet ved at træne bækkenbunden flere gange om ugen.
Se video om træning af bækkenbunden for kvinder og træning af bækkenbunden for mænd
Intimitet og parforhold
I et parforhold kan intimitet udtrykkes på mange forskellige måder, og selvom lysten til sex ændrer sig, behøver det ikke gå ud over intimiteten. Nærhed, berøringer og ømhed kan f.eks. også være udtryk for intimitet.
I videoen kan man se, hvordan parforholdet kan plejes, når sexlysten ændrer sig.
Intimitet og nærhed i parforholdet, når sexlivet forandrer sig. Varighed: 4 minutter og 57 sekunder. (Video: Helbredsprofilen.dk)
Videooplæg om diabetes og seksualitet
Hvad kan der ske med seksualiteten, når man har diabetes? Hvorfor sker det? Er der hjælp at hente?
Se oplæg fra temaaften på Steno Diabetes Center Copenhagen med professor og overlæge Annamaria Giraldi fra Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.