Skip to main content

Viden om diabetes

Drikkevarer og type 2-diabetes

Det er en stor gevinst for dig og dit blodsukker, hvis du vælger drikkevarer, der ikke påvirker dit blodsukker.

Indhold

  Kroppen har brug for væske. Fødevare­styrelsen anbefaler derfor, at man drikker 1-1½ liter væske om dagen. Ligesom fødevarer kan drikke­varer indeholde kulhydrater, som påvirker blod­sukkeret.

  Har man diabetes, er det derfor en god idé at tænke over, hvilke drikke­varer man vælger, hvis man vil sikre et stabilt blod­sukker.

  Drikkevarer, der ikke påvirker blod­sukkeret

  • Vand/mineralvand
  • Danskvand med/uden citrus/danskvand med smag
  • Kaffe og te uden sukker, men gerne med søde­tabletter
  • Light sodavand, saftevand og iste med maksimalt 1 gram kulhydrat pr. 100 ml færdig­drik.

  Drikkevarer, der påvirker blod­sukkeret

  • Sodavand
  • Juice (frugt- og grøntsags­juice) og frugt­saft
  • Frugtsaft light med mere end 1 gram kulhydrat pr. 100 ml færdig­drik
  • Iste
  • Cider (med og uden alkohol)
  • Mælk
  • Kakao­mælk og kakao­mælk light.

  For at få dækket kroppens behov for kalk anbefaler Fødevarestyrelsen, at man indtager cirka ¼ liter (250 ml) mælke­produkt om dagen. Det kan enten være i form af drikke­mælk (eventuelt over havre­grynene) eller surmælks­produkter som ost eller yoghurt. Men mælkesukker, der forekommer naturligt i mælk, er hurtige kulhydrater, som giver en hurtig stigning i blod­sukkeret.

  Man kan fortsat drikke mælk, selvom man har diabetes, men drikker man meget på en gang, vil det kunne give højt blod­sukker.

  Det kan være en god idé at tale med en diætist, hvis man indtager meget mælk. Men også hvis man ikke indtager mælk eller mejeri­produkter, og skal finde andre måder at dække sit behov for kalk.

  Juice indeholder naturligt sukker. Derfor skal man være opmærksom på sit blod­sukker, hvis man drikker mælk og juice ved samme måltid.

  Alkohol og diabetes

  Anbefalinger om indtagelse af alkohol

  Alkohol kan føre til forstyrrelser i blod­sukkeret hos personer med diabetes. Der er især risiko for at få lavt blod­sukker, når man drikker alkohol. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at spise mad med kulhydrater eller reducere insulin­dosis, når man indtager alkohol.

  Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtagelse af alkohol gælder også for personer med diabetes.

  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man holder sig under 7 genstande om ugen for kvinder og 14 genstande om ugen for mænd. Desuden anbefaler Sundheds­styrelsen generelt, at man maksimalt indtager 5 genstande på én gang. Det vil sige ikke mere end 5 genstande på én aften.

  For personer med diabetes er et fornuftigt råd dog, at mænd ikke bør drikke mere end to genstande. For  kvinder er rådet ikke at drikke mere end én genstand på en aften.

  Kalorier og sukker i alkohol

  Alkohol har et meget højt kalorie­indhold. Et gram alkohol indeholder næsten lige så mange kalorier som et gram fedt.

  Mange former for alkoholiske drikke som øl, søde vine, hedvine, likører og cider indeholder sukker og vil derfor påvirke blod­sukkeret.

  Rødvin, tør hvidvin og usødet brænde­vin indeholder meget lidt sukker og påvirker ikke blod­sukkeret i nævneværdig grad. Til gengæld indeholder de mange kalorier.

  Alkohol­fri vin og øl, cider og letøl indeholder sukker og kulhydrater. De er derfor ikke et godt alternativ, når man har diabetes.

  Sidst opdateret: 16. november 2020