Skip to main content

Viden om diabetes

Sygdom med feber

Feber nedsætter kroppens evne til at reagere på insulin. Insulindosis skal derfor ofte øges, når man er i behandling med insulin og er syg med feber.

Når man har type 1-diabetes og er syge med feber, skal man være særligt opmærksomme på sit blodsukker.

Sygdom, især med feber, nedsætter nemlig kroppens evne til at reagere på insulin, og man risikerer derfor at få højt blodsukker, hvis ikke man øger insulindosis.

Symptomer på for højt blodsukker er blandt andet træthed, kvalme, mundtørhed, hyppig vandladning, tørst og kløe.

Hvor meget insulin skal man tage?

Man kan bruge en tommelfinger­regel om, at der skal bruges cirka 25 procent ekstra insulin ved hver insulin­injektion pr. grad over 37,5 grader (kropstemperatur).

Eksempel: Hvis man normalt tager 12 enheder insulin til frokost og har en temperatur på 38,5, kan man regne med 25 procent ekstra insulin, og det svarer til 15 enheder.

Selvom man måske kaster op eller ikke kan spise noget, er det meget vigtigt, at man altid tager sin vanlige basalinsul­indosis for at undgå udvikling af syreforgiftning (også kaldt ketoacidose).

Hvis man er i tvivl bør man kontakte sin behandler.

Læs mere om syreforgiftning 

Sådan håndterer man sygdom og insulin­behandling

Gode råd under sygdom

 • Drik rigeligt. Det er en god idé at indtage sukkerholdig væske, hvis man ikke får noget at spise
 • Mål blod­sukkeret jævnligt f.eks. hver 4. time, mens man er syg
 • Mål ketoner i blodet eller urinen, hvis man har højt blod­sukker. Har man højt blodsukker og forhøjede ketonstoffer i blodet eller urinen, er det et tegn på begyndende syreforgiftning

Læs mere om måling af ketoner i blodet eller urinen

Hvis kroppens celler mangler sukker på grund af for lidt insulin ved højt blodsukker, begynder kroppen i stedet at forbrænde fedt. I den proces danner kroppen også affalds­stoffer (ketoner), der i store doser kan medføre syreforgiftning (ketoacidose).

Læs mere om syreforgiftning  

Symptomer på begyndende syreforgiftning

 • Øget tørst
 • Hyppige vandladninger
 • Utilpashed med kvalme
 • Hovedpine
 • Opkastninger og eventuelt mavesmerter
 • Hyppige, dybe vejrtrækninger (hyperventilation)
 • Udåndingsluft, som lugter af acetone
 • Døsighed, forvirring og bevidstløshed.

Øvrige symptomer er et blod­sukker på over 15 mmol/l og et højt niveau af keton­stoffer målt enten i blodet (over 0,5 mmol/l) eller urinen.

Læs mere om syreforgiftning

Læs mere om måling af ketonstoffer

Hvornår skal man søge hjælp?

Hvis man måler sit blod­sukker til mere end 15 mmol/l over længere tid, og man ikke føler sig helt veltilpas, bør man kontakte sit diabetes­ambulatorium/sin behandler.

Hvis mængden af keton­stoffer i blodet er over 0,5 mmol/l, er det tegn også på, at en syre­forgiftning er under udvikling, og man bør tage ekstra insulin og kontakte sin diabetes­behandler eller læge­vagten.

Sidst opdateret: 25. november 2020