Hvad ved man om COVID-19-vacciner og diabetes?
Opdateret 25. marts 2021
Det korte svar er, at forskningen har vist, at de COVID-19-vacciner, som er godkendt til brug i Danmark, effektivt beskytter mod COVID-19, og at bivirkningerne er meget begrænsede, også for personer med diabetes. Det er endnu ikke muligt at vurdere, hvor længe vaccinerne beskytter mod COVID-19.
Personer med diabetes har deltaget i de vaccinestudier, som du kan læse mere om nedenfor. Der er dog endnu ikke offentliggjort data, som gør det muligt at vurdere, hvordan vaccinerne virker specifikt hos personer med diabetes.
Der ikke er fundet tegn på, at nogle grupper reagerer dårligere på vaccinerne end andre. Man må derfor antage, at vaccinerne er både effektive og sikre for personer med diabetes.
Det lidt længere svar er, at personer med diabetes deltager i de store lodtrækningsstudier, hvor man har testet COVID-19-vaccinerne. Både i de grupper, som har fået vaccinerne, og i kontrolgrupperne, som har fået placebo (dvs. en injektion med ikke-virksomme "vacciner", f.eks. saltvand).
Vaccinerne er også testet på andre personer med højere risiko for at blive alvorligt syge med COVID-19, f.eks. personer over 65 år, overvægtige (BMI>30) og personer med hjerte- og lungesygdom.
Studierne har to primære formål: 1) at undersøge, om vaccinerne er effektive til at beskytte mod COVID-19, og 2) om vaccinerne giver anledning til alvorlige bivirkninger.
De vacciner, som er godkendt til brug i Danmark, beskytter alle effektivt mod COVID-19.
Bivirkningerne er som regel milde og forsvinder i løbet af et par dage. Det kan f.eks. være feber, hovedpine eller ømhed ved indstiksstedet. Kun meget sjældent er der observeret mere alvorlige bivirkninger såsom allergiske reaktioner.
Læs mere om blandt andet vaccinernes bivirkninger, og find deres indlægssedler hos Sundhedsstyrelsen
Forskerne følger stadig de personer, som deltager i studierne. Det gør de blandt andet for at undersøge, hvor længe vaccinerne beskytter mod COVID-19 og for at overvåge eventuelle bivirkninger. Samtidig kan de indsamle flere data om vaccinernes virkning hos forskellige risikogrupper, f.eks. personer med type 1- og type 2-diabetes, og vurdere hvor godt vaccinerne virker på forskellige muterede varianter af COVID-19-virusset.
Da der stadig mangler viden om vaccinerne, er godkendelsen til brug en såkaldt betinget godkendelse. Det betyder, at det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og Lægemiddelstyrelsen i Danmark løbende skal have adgang til vaccineproducenternes forskningsresultater. På den måde kan myndighederne vurdere, om vaccinerne stadig er sikre og effektive. Når myndighederne har fået al den aftalte dokumentation, kan den betingede godkendelse ændres til en normal godkendelse.
Vacciner godkendt til brug i Danmark
COVID-19-vaccine fra BioNTech/Pfizer
Studiet, der ligger bag denne vaccine, inkluderer i alt 43.548 deltagere. Deltagerne er opdelt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe har fået to doser af vaccinen med 21 dages mellemrum og den anden gruppe har fået placebo [Polack].
Blandt forsøgsdeltagerne har 2.951 diabetes uden følgesygdomme, og 212 har diabetes med følgesygdomme. Også de er opdelt i to lige store grupper, som har fået henholdsvis vaccinen og placebo.
Forskerne bag studiet konkluderer, at vaccinen er 90-98 procent effektiv til at forebygge COVID-19. Hos personer i særlig risiko for at blive alvorligt syge med COVID-19, herunder personer med diabetes, er effektiviteten af vaccinen på 88-99 procent.
COVID-19-vaccine fra Moderna
Studiet, der ligger bag denne vaccine, inkluderer i alt 30.420 deltagere. Deltagerne er opdelt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe har fået to doser af vaccinen med 28 dages mellemrum og den anden gruppe har fået placebo [Baden].
Blandt forsøgsdeltagerne har 2.875 diabetes. Også de er opdelt i to lige store grupper, som har fået henholdsvis vaccinen og placebo.
Forskerne bag studiet konkluderer, at vaccinen er 89-97 procent effektiv til at forebygge COVID-19. Hos personer i særlig risiko for at blive alvorligt syge med COVID-19, herunder personer med diabetes, er effektiviteten af vaccinen 75-97 procent.
COVID-19-vaccine fra AstraZeneca/Oxford Universitet
OBS: Sundhedsstyrelsen har ud fra et forsigtighedsprincip besluttet midlertidigt at sætte brugen af vaccinen fra AstraZeneca på pause. Der er gjort for at undersøge en eventuel sammenhæng mellem alvorlige blodpropper hos nyvaccinerede og vaccinen. Indtil videre varer pausen til og med uge 15, 2021. Læs mere om beslutningen hos Sundhedsstyrelsen.
Studiet, der ligger bag denne vaccine, inkluderer i alt 23.848 deltagere. Deltagerne er opdelt i to lige store grupper, hvor den ene gruppe har fået to doser af vaccinen med 28 dages mellemrum og den anden gruppe har fået placebo [Voysey].
Blandt forsøgsdeltagerne har 270 personer diabetes. Også de er opdelt i to lige store grupper, som har fået henholdsvis vaccinen og placebo.
Forskerne bag studiet konkluderer, at vaccinen er 55-80 procent effektiv til at forebygge COVID-19. Der er endnu ikke offentliggjort analyser af effektiviteten hos personer, der er i særlig risiko, herunder personer med diabetes.
På baggrund af erfaringer med vaccinen i Skotland anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at vaccinen kan bruges til alle over 18 år, som ikke er i særlig øget risiko for at opleve et alvorligt forløb med COVID-19. Det er en ændring fra tidligere, hvor vaccinen kun blev anbefalet til personer under 65 år, uden risiko for at få et alvorligt forløb med COVID-19.
COVID-19-vaccine fra Johnson & Johnson
COVID-19-vaccinen fra Johnson & Johnson (også kaldet COVID-19 Vaccine Janssen) er, som de øvrige vacciner beskrevet her på siden, godkendt af det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, til brug i hele EU og dermed også i Danmark.
Der er endnu ikke udgivet en fagfællebedømt videnskabelig artikel med resultaterne fra studiet bag vaccinen. Derfor kan vi ikke give en nærmere beskrivelse af vaccinens effektivitet.
Ifølge EMA inkluderer studiet flere end 44.000 deltagere, opdelt i to lige store grupper. Den ene halvdel modtog vaccinen, mens den anden halvdel fik placebo.
Cirka 7 procent af forsøgsdeltagerne havde type 2-diabetes [EMA], men der er ikke information om hvor mange, der havde andre former for diabetes.
EMA beskriver, at Johnson & Johnsons studie viser, at vaccinen er 67 procent effektiv til at forebygge COVID-19. I alt fik 116 ud af 19.630 forsøgsdeltagere i vaccinegruppen COVID-19, mens 348 forsøgsdeltagere ud af 19.691 i placebogruppen fik COVID-19. Derudover viser studierne, at vaccinen har en beskyttende effekt på 85 procent mod alvorlige forløb med COVID-19.
Johnson & Johnsons vaccine er godkendt til personer over 18 år. Vaccinen skal gives som et enkelt stik i modsætning til de tre øvrige godkendte COVID-19-vacciner, som alle kræver to doser.
Hvad mangler vi viden om?
I de få tilfælde hvor vaccinerne af en eller anden grund ikke har kunnet beskytte en person mod at få COVID-19, ser vaccinerne ud til at kunne reducere risikoen for at få et alvorligt COVID-19-forløb. Data i studierne er dog så begrænsede, at man endnu ikke kan sige, om det også gælder personer i særlig risiko, f.eks. personer med diabetes.
Forskerne skelner i studierne ikke mellem type 1- eller type 2-diabetes. Det er derfor endnu ikke muligt at vurdere, om der er forskel på effekten hos personer med type 1- og type 2-diabetes.
I ingen af studierne er vaccinen blevet testet på gravide eller børn under 16 år. Af samme grund er vaccinerne i Danmark ikke godkendt til brug hos gravide eller børn.