Studietyper
Når man udgiver videnskabelige artikler, kan de opdeles i forskellige typer. De væsentligste er enkeltstudier, forskningsoversigter og metaanalyser.
Konklusionerne fra enkeltstudier og forskningsoversigter, herunder metaanalyser, kan bruges forskelligt. Derfor er det vigtigt at kende forskellen på dem.
Enkeltstudier
Enkeltstudier er studier, hvor de indsamlede forskningsresultater optræder første gang. Artiklen formidler den viden, som en eller flere forskere har opnået i én videnskabelig undersøgelse. Enkeltstudier kaldes også primærstudier eller originalartikler.
Når man tolker resultaterne af et enkeltstudie, er det helt afgørende, at man vurderer kvaliteten af studiet og tager de nødvendige forbehold. Eksempelvis kan man ikke umiddelbart generalisere ét studies resultater. Det skyldes, at man ikke ved, hvordan studiets fund stemmer overens med andre studier inden for samme område. Til gengæld indeholder enkeltstudier ofte flere detaljer om det emne, der er forsket i, end forskningsoversigter.
Forskningsoversigter
Forskningsoversigter er artikler, hvor man har samlet resultaterne af flere enkeltstudier om det samme emne. Derfor kaldes denne type artikler også oversigtsartikler, litteraturstudier eller reviews.
Forskere, som udarbejder systematiske forskningsoversigter, laver grundige søgninger i videnskabelige artikeldatabaser. Her søger de efter enkeltstudier inden for et klart afgrænset emne og vurderer kritisk kvaliteten af dem. Ligesom med enkeltstudier er det vigtigt at vurdere kvaliteten af systematiske forskningsoversigter, hvis man skal forstå forbeholdene ved resultaterne.
Metaanalyser
Som en del af forskningsoversigten, laver forskere nogle gange en såkaldt metaanalyse. Her samler de resultaterne fra enkeltstudierne, og ved statistiske beregninger når de frem til et samlet gennemsnit af alle studiers resultater. Det er imidlertid kun muligt, hvis data i enkeltstudierne er indsamlet på en ensartet måde. Hvis det ikke er muligt at lave de statistiske beregninger, må man i stedet lave en grundig vurdering af, om enkeltstudiernes fund peger i samme retning.
Til sidst i forskningsoversigten vurderer forskerne, om der på baggrund af deres gennemgang er evidens for, at det emne, de har studeret. Det kan f.eks. være om en bestemt behandling, har en effekt, eller om der er sammenhæng mellem noget, man udsættes for, og sygdom eller død.
Sidst opdateret: 24. februar 2021
Hvis du vil vide mere
Videnskab.dk har lavet en række artikler, som forklarer nogle af de ting, man skal være opmærksom på, når man vurderer forskning og videnskabelige artikler.