Øger blodtryksmedicinen ACE-hæmmere og angiotensin II-receptorblokkere risikoen for at blive alvorligt syg med COVID-19?
Opdateret 16. december 2020 (nye referencer tilføjet)
Det korte svar er, at behandling med den blodtrykssænkende medicin ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere ser ud til at mindske dødeligheden og behovet for at blive lagt i respirator, hvis man bliver indlagt med et alvorligt tilfælde af COVID-19.
I foråret 2020 diskuterede nogle forskere, om denne type medicin kunne øge risikoen for at blive alvorligt syg. Det er der ikke noget, som tyder på.
Der er til gengæld videnskabelig dokumentation for, at det at stoppe sin behandling med blodtrykssænkende medicin kan føre til forværring af hjertesvigt og forhøjet blodtryk samt en større risiko for slagtilfælde (apopleksi/stroke).
Læs mere om blodtrykssænkende medicin ved behandling af type 1-diabetes og type 2-diabetes
Det lidt længere svar er, at forskning viser, at der ikke er risiko forbundet med at tage den blodtrykssænkende medicin ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere i forhold til at blive alvorligt syg med COVID-19.
To forskningsoversigter [Pirola, Wang] viser, at behandling med ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere øger chancen for at overleve et alvorligt tilfælde af COVID-19. Derudover lader det til, at medicinen mindsker risikoen for at blive lagt i respirator, hvis man bliver indlagt.
Den mest omfattende af de to forskningsoversigter [Wang] viser samtidig, at blodtryksmedicinen ikke har effekt på risikoen for at opleve et alvorligt forløb eller at blive indlagt på en intensivafdeling.
Et stort dansk enkeltstudie [Fosbøl] har heller ikke fundet en sammenhæng mellem ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere og alvorlig sygdomsforløb eller dødsfald ved COVID-19.
Forskere har dermed konkluderet, at der ikke er en øget risiko blive alvorligt syg eller dø med COVID-19, hvis man tager den blodtrykssænkende medicin ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere. Tværtimod kan det forbedre ens overlevelse og eventuelle sygdomsforløb.
I foråret 2020 var der ellers diskussioner om, hvorvidt ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere måske øgede risikoen for at blive alvorligt syg. Årsagen til, at forskere diskuterede, om de to typer medicin kunne forværre sygdomsforløb med COVID-19, var, at virussen, som forårsager COVID-19, bruger de såkaldte ACE2-receptorer på cellernes overflade til at inficere cellerne og sprede sig i kroppen. Behandling med ACE-hæmmere og angiotensin II-receptorblokkere øger netop antallet af disse receptorer. Derfor var hypotesen, at virusset ville have endnu bedre muligheder for at inficere kroppens celler og dermed gøre personen syg [Danser, Fang, Vaduganathan]. Men forskning viser altså, at der ikke er øget risiko.
Både Sundhedsstyrelsen og Dansk Cardiologisk Selskab anbefaler, at alle personer, som er i behandling med ACE-hæmmere eller angiotensin II-receptorblokkere, fortsætter deres behandling. Det gælder også, hvis de er smittet med COVID-19.