Gå til hovedindhold

Søgestrenge i NemPubMed

Principper for og oversigt over søgestrenge, som bruges i NemPubMed.

Indhold

  De emner og af­græns­ninger, som kan vælges i rulle­menuerne i NemPubMed, aktiverer en til­hørende søge­streng. Når man vælger flere emner eller af­græns­ninger, kombineres de relevante søge­strenge og bliver sendt til PubMed-data­basen. Resultatet vises nederst på NemPubMed-siden.

  Søg i NemPubMed

  Principper for søgestrenge

  Søge­strengene er udviklet af informations­specialister i Videncenter for Diabetes efter neden­stående principper:

  For at gøre NemPubMed så direkte anvendelig som muligt, er søgestrengene er sammensat, så de har så høj , at brugeren kan forvente at finde en del relevante referencer i søgeresultatet.

  Det betyder samtidig, at nogle referencer, som måske kunne være relevante, ikke vil optræde i søgeresultatet.

  De søgestrenge, som bruges i den simple søgning, vil som regel resultere i, at mindst 7 ud af 10 er relevante for det emne, der er valgt. Jo flere emner, man vælger, jo flere mere relevante skulle resultaterne gerne blive.

  De tre forskellige udgave af søgestrengene er udviklet efter disse principper:

  • Smal
   Hvis en eller flere relevante MeSH-termer findes, bruges de som [majr] (major MeSH topic). Hvis der ikke findes relevante MeSH-termer, bruges [mh] kombineret med fritekst som [ti] (titel). Som regel bør mindst 9 ud af 10 resultater være relevante for den søgning, der er valgt.
  • Normal
   En eller flere relevante MeSH-termer bruges som [mh] og kombineres med fritekst som [ti] (titel). Som regel bør mindst 7 ud af 10 resultater være relevante for den søgning, der er valgt.
  • Bred
   En eller flere relevante MeSH-termer bruges som [mh] og kombineres med fritekst som [tiab] (titel eller abstract). Som regel bør mindst 5 ud af 10 resultater være relevante for den søgning, der er valgt.

  Alle emner kombineres med henholdsvis 'AND "Diabetes Mellitus"[majr]' (smal), 'AND ("Diabetes Mellitus"[mh] OR diabet*[ti])' (normal) eller 'AND ("Diabetes Mellitus"[mh] OR diabet*[tiab])' (bred).

  NOT kan anvendes i tilfælde, hvor et andet emne blandt valgmulighederne ellers ville blive inkluderet.

  Oversigter over søge­strenge

  Herunder findes alle de søge­strenge, som kan kombineres via rulle­menuerne i NemPubMed. Klik på et emne for at se de enkelte søge­strenge.

  Eventuelle afvigelser fra oven­stående prin­cipper og andre kommen­tarer er angivet under i relevante søge­strenge.

  Sidst opdateret: 17. juni 2022